Психолог: Мнозина българи вярват, че Путин спасява Украйна от фашисти

4
Част от хората дори винят украинците, че сами взривяват свои сгради, заяви доц. Севджихан Еюбова
Част от хората дори винят украинците, че сами взривяват свои сгради, заяви доц. Севджихан Еюбова Снимка: ТАСС

След две години пандемия и цял месец с военни действия близо до нашата страна е съвсем очаквано нивата ви на стрес да са повишени.

Затова потърсихме за съвети и коментар на ситуацията доц. Севджихан Еюбова. Тя е сред малкото психолози, които имат не само сериозна психологическа практика, но и академична кариера в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Видимо войната е между Русия и Украйна, но невидимо във войната сме въвлечени всички. От няколко години нас ни завладя една обща несигурност. Не само у нас нивата на стрес са високи. Те са такива по целия свят, защото досега не сме си давали сметка колко свързани сме всички“, обясни доц. Еюбова, предава БНР.

Въпреки че виждате различни форми на агресия. Къде под формата на коментари, реакции, поведение или отхвърляне на някого, но в същото време наблюдавате и една вълна от съпричастност. Стресът може да ни направи много по-социални“, добави тя.

Редом със самоинициираното добротворчество у нас ставаме свидетели и на това как много хора подкрепят насилника. Не само платени тролове, но и мнозина българи вярват, че президентът на Русия спасява съседната Украйна от фашисти. Част от хората дори отричат да има военен конфликт и винят украинците, че сами взривяват свои сгради.

Идентифицирането с агресора е реакция на страх. Агресираш и защитаваш себе си или се идентифицираш с някой по-силен. Заемаш страната на по-силния и в този момент се успокояваш. Това, че ти се асоциираш с агресора не значи, че той ще те защити. Много по-хуманният начин и много по-зрелият механизъм е да протегнеш ръка. Да помогнеш с каквото можеш“, каза доц. Еюбова.

Как да активираме антикрехкост в себе си и в отношенията си с близките? Защо не трябва да съдим хората, които отричат заплахите около нас?

Отговор на тези въпроси чуйте в разговора на Стоян Стоянов с психоложката доц. Севджихан Еюбова:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Всичко зависи
    дали ще четеш руски или европейски сайтове. Истината обаче я няма нито в едните, нито в другите информацинони агенции.
  • 5
    2
    краниста
    вече и мангалите взеха да се включват в риториката срещу Русия. Това не води нищо добро.
  • 8
    1
    123
    отивай по Шуменските и Разградските села да образоваш твоите сънародници, как се правят деца. Не от задника, а от еди къде си. Асоциирали сме се с "насилника". Мършо проклета, по твоята майка стреляли ли са с калашник украински нацисти ? Ти ли сега ще разясняваш кой е насилник и на кого трябва да се помага ? Плюскай си на депесарската ясла и си дръж точно по тая тема човката плътно затворена.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари