Психолог: Много хора се самоубиват, защото са длъжници

0
80% от българското население трудно посреща ежедневните си разходи, отбеляза Пламен Димитров
80% от българското население трудно посреща ежедневните си разходи, отбеляза Пламен Димитров Видео: NOVA

Колко от парите от акциз са отишли за превенция на зависимите, попита Пламен Димитров

"Много хора се самоубиват, защото са длъжници. Те не могат да си позволят вноските и затъват със следващи заеми. Важно е да се намери механизъм, който да помага на хората в такава ситуация. Не се влагат средства за превенция, терапия, рехабилитация. Попитайте финансовия министър (Асен Василев) колко от парите от акцизи отиват за превенция на зависимостите". Това заяви психологът Пламен Димитров в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Повод за думите му е днешният случай, при който мъж простреля двама и се барикадира в складове в Стара Загора като заплашваше, че може да посегне на живота и на други хора. Психолози успяха да го убедят да се предаде.

Дано това е обеца на ухото на обществото и в държавата ни да се омекоти процеса. От началото на годината на горещата линия, където се обаждат хора, които не могат да си позволят психологическа помощ, само при мен са се обадили над 70 души. Те са хора с дългове и някаква форма на зависимост”, каза Димитров.

Зависимостите, съчетани с финансови проблеми, са една от най-честите теми в обществото ни. Нямаме здравноосигурително покритие, което да подкрепя психологическата помощ. 80% от българското население има сериозни икономически затруднения да посреща ежедневни разходи. Една четвърт от тях имат ипотеки”, обясни психологът.

Той даде пример с международна корпорация, където самата фирма заплаща за финансово, юридическо и психологическо консултиране на своите служители.

Италия създаде фонд към социалното министерство за консултации как да се справят хората с финансови дългове в инфлационната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 52
    2
    Русенец
    А защо не казвате колко хора са докарани от държавата до самоубийство? Например от НАП, както сайта вече писа: https://www.dunavmost.com/novini/reviziya-na-nap-dokara-plovdivchanin-do-samoubiistvo Имам съсед, който го скъсаха от ревизии, а е безработен от много години и не получава помощ от никъде. Той е с някаква фобия от чужди хора и го е страх да излиза навън и за това е безработен от много години. Издържат го родителите му с пенсиите си. Опитал се да спечели някой лев от интернет и някакъв тарикат го измамил да му дава пари срещу правото да ползва негова банкова сметка. Сега е пред самоубийство, защото вече направи един опит и целият блок сме в ужас че имаме такъв съсед. Помагаме му колкото можем, но той е тотално отчаян човек. На такива хора защо никой не им помага. НАП гони до дупка безработни и болни хора, опитващи се да изкарат някой лев за хляба си. А проститутките защо не плащат данъци? Или майсторите, които ремонтират дома ви? Знаете колко скъпо вземат за един ремонт.
  • -11
    1
    Спокоен
    Да наченем с първото - НЯМА такава наука наречена психология. Ама то психоаналитици, ама то коуч-тренери, ама то .. всяка втора легендарна курва била завършила психология.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари