Пряка потомка на баба Илийца навърши 100 години

1
От лежане - файда няма, споделя дребната женица
От лежане - файда няма, споделя дребната женица Видео: NOVA

Пряка потомка на легендарната баба Илийца от разказа на Иван Вазов „Една българка“ навърши 100 години.

С неувяхващо чувство за хумор Тодорка Кръстева поговори с всички гости, дошли от близо и далеч, за да я поздравят за вековния ѝ юбилей. Въпреки горещия ден и въпреки 100-те си години, дребничката жени прие поздравленията и не криеше, че се чувства повече от добре.

„Екстра! Щом съм дошла при вас тук. При такива хора как може да се чувства човек?”, заяви Тодорка Кръстева, предава NOVA.

Нейната формула за дълголетие не е в някакви здравословни режими или билки. Завещана ѝ е със спомена за легендарната ѝ пра-пра-баба Илийца.Труд и честност! Да се трудиш за родители, за близки и за хората – всички, които ги обичаш и които те обичат. И да обичаш всички! Защото някога много се обичахме. Обичахме се! Няма да срещнеш човек и да не му кажеш „Добро утро“, „Добра среща“. Така беше някога. А сега вече никой те не познава”.

Двете със сестра ѝ са отгледани горе в планината, където дядо им - оцелелият внук на баба Илийца гледал овце след като се върнал от казармата.

„Даже съм живяла на кошарата при тях – при баба ми и при дядо ми”, споделя Пенка Драганова , сестра на рожденичката.

При него съм се отгледала – при дядо Дано. Спомням си, че беше много трудолюбив и честен човек. И беше и набожен. Вярваше! Дали, защото го е носила баба Илийца на Черепишкия манастир - така са се лекували. Той вярваше. Винаги постеше и сряда, и петък - той никога не е блажил”, разказва Тодорка.

Трудно ѝ е да определи на кого прилича повече – на прабаба си или на внука ѝ. „ Обичах и на двамата да приличам. И на двамата! И като него, защото той беше много добър, много честен. А баба Илийца не я знам каква е била, но за да е укривала Ботевия четник…”

За да усеща духа на предците си - и сега понякога посещава къщата- музей.”В този музей най-напред ме връща към баба Илийца как се е трудила, как е помагала на Ботевите четници”.

Примерът мотивира всички наследници и днес да спазват фамилната формула за дълголетие, която опазила баба Тодорка.”Най-важното да ти кажа – трудът! Трудът и любовта към всичко! Е, някоя тревичка ... Аз съм на 100 години, но ако дойдеш да ми видиш градината - няма тревичка. Цветя, каквото мога ... Обичам да работя и сега. Те ми се карат децата, че вече не мога, ама то от лежане - файда няма. И на 100 години да станеш, все пак като се потрудиш, се чувстваш, че живееш”.

А равносметката за това, което си направил през живота си в такъв случай е ясна.”За 100 години живот – много работи. Каквото съм си помислила, все съм си го направила. Децата съм си отгледала, изучила. Имам си внуци, правнуци”.

А заради формулата за дълголетие - труд, любов и честност и пожеланията изглежда касаят цялата рода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари