Провеждат Националния конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“ Русе в нов формат

1
На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе
На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе Снимка: Facebook / Драматичен театър "Сава Огнянов" Русе

На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе

Националният конкурс за млад театрален режисьорСлави Шкаров“ се завръща тази година в нов формат. Настоящото издание на конкурса кани млади режисьори на възраст до 35 години да кандидатстват с концепции за бъдещ спектакъл върху темата за „Другите“, съобщава Русе Медиа.

На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе в продължение на шест дена. По време на работата, режисьорите ще бъдат съвместно с драматург, който ще ги подпомага в ролята на артистичен партньор, наблюдаващ творческия процес. В края на ателиетата всеки от режисьорите ще представи своята „работа в процес“ в откъс до 30 минути. Жури ще определи победителя в конкурса, който ще получи възможност да доразвие показа и да го превърне в спектакъл в Драматичен театър „Сава Огнянов“ през сезон 2023 / 2024 година.

„Нашата мисия е да подкрепим млади режисьори в намирането на техния автентичен естетически език и да насърчим диалога между различни подходи и форми в съвременния български театър.

Нашите цели са: да предоставим възможност за изграждане на спектакъл от разработването на концепцията до реализацията му на сцената на голям професионален театър; да дадем видимост и глас на млади театрали; да подпомогнем изграждането на критически поглед към един сложен екзистенциален и политически проблем; да създадем среда за обмен и търсене“, казват организаторите.

Предложенията за участие в Националния конкурс могат да се основават върху чужди или авторски текстове, пиеси или проза, както и да се представят като концепции за авторски спектакли. Изискването е кандидатите за участие в конкурса да изпратят до 15.04.2023 година идеите си за бъдещ спектакъл в рамките на две стандартни страници, заедно с портфолио и CV на [email protected] или на адрес Драматичен театър „Сава Огнянов“, Площад „Свобода“ 4, 7000 Русе.

Тримата селекционирани режисьори ще бъдат обявени на 10.05.2023 година.

Конкурсът ще се проведе от 13-ти до 18-ти юни в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари