Провеждат безплатни изследвания за СПИН в Русе

0
Тече АНТИ СПИН кампания в Русе
Тече АНТИ СПИН кампания в Русе Снимка: Нора Йоцова

И тази година на 1-ви декември се отбелязва Световния ден за борба със СПИН.

РЗИ – Русе в партньорство с Община Русе, БЧК, Сдружение „Център Динамика”, Сдружение ,,Здравеопазване и хора в риск”, РУ ,,Ангел Кънчев”, учебни заведения, МОЛ Русе, медии и други, ще се включи в Националната АНТИ СПИН кампания под мотото „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ!”

В рамките на кампанията в периода 18-ти ноември до 1-ви декември ще бъдат проведени здравно - образователни инициативи – разпространение на тематични образователни материали, лекции, музикални изпълнения и др. сред ученици и млади хора; ще бъдат предоставени информационни материали и презервативи, информира Ruseutre.bg.

В периода от 18.11. до 1.12.2016 г. по местни радиостанции ще бъдат излъчени предавания на тема „ХИВ – рискове и превенция”.

29.11. 2016 г. от 10 - 12 часа изнесена акция на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН / КАБКИС / в РУ,,Ангел Кънчев" на територията на втори корпус; консултации с лекар дермато - венеролог.

30.11.2016 г. от 13.45 часа в МГ „Баба Тонка” гр.Русе ще бъде отбелязан Международния ден за борба със СПИН с различни художествени изяви, ММ презентации и предоставяне на информационни материали и презервативи;

1.12.2016 г. от 12.30 часа в СОУ „Христо Ботев” гр. Русе ще бъде отбелязан празникът с музикална програма и предоставяне на информационни материали и презервативи.

1.12.2016 г. от 16 - 18 часа в МОЛ Русе ще бъде акцентът на кампанията с изнесена акция на КАБКИС с минутен тест за носителство на ХИВ и предоставяне на информационни материали и презервативи на посетителите на МОЛ РУСЕ, съвместно с партньори и участието на доброволци от Клуб „Домино” към Сдружение „ Център Динамика”, гр.Русе, студенти от РУ доброволци от БЧК. Предвидена е консултация с лекар дермато - венеролог.

По данни на МЗ носителите на ХИВ инфекция в страната са 2 383 лица към 5.08.2016 г., като от всички инфектирани 90 % са заразени по сексуален път. Новооткритите за тази година към същата дата са 116 души. От тях около 65 % са научили статуса си в КАБКИС. В тези кабинети са изследвани над 173 150 души за първото шестмесечие на годината. Кабинетът за анонимно и безплатно изследване и консултиране в Русе за периода 1.01 - 30.09. т.г. има общо 791 изследвани лица, от тях на място в КАБКИС - 448, а другаде 343 (общо в Мобилния кабинет, „на терен”, при кампании и пр.). Раздадени са множество инфо-материали и над 10 000 презерватива. В КАБКИС се извършват също и изследвания (тестове) за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети.

Източник: Ruseutre.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари