Проверяват ваксинациите на децата от Украйна преди да влязат в училищата и детските градини

1
„По календара в Украйна ваксинацията за полиомиелит е с жива ваксина и за известно време се отделят полиовируси и това създава риск за околните деца”, обясни експерт от РЗИ
„По календара в Украйна ваксинацията за полиомиелит е с жива ваксина и за известно време се отделят полиовируси и това създава риск за околните деца”, обясни експерт от РЗИ Видео: NOVA

Украинските деца ще могат да посещават детски ясли, градини и училища след проверка на ваксинационния им календар

 Районната здравна инспекция в Бургас вече извършва такива справки, предава NOVA

Над 10 000 са вече бежанците от Украйна  у нас. Българските здравни власти искат да са сигурни, че украинските деца, които ще влязат в нашата образователна система, имат редовен ваксинационен статус. Сред задължителните ваксини у нас са тези срещу Хепатит Б, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, които се правят по график у нас.

„Трябва да имат всички изследвания и имунизации, съгласно имунизационния календар на Република България. Разликата с този на Украйна е минимална”, посочи експертът „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Бургас д-р Величка Григорова.

В Бургас вече е организиран кабинет в сградата на здравната инспекция за еднократно изследване за ентеровируси.

По календара в Украйна ваксинацията за полиомиелит е с жива ваксина и за известно време се отделят полиовируси и това създава риск за околните деца”, обясни още Григорова.

За да се ползват от услугите на здравноосигурен български гражданин, украинските пациенти също трябва да са записани при личен лекар. Това в здравните среди очакват да предизвика допълнителна натовареност.

Общопрактикуващите лекари са страшно изморени. Много им е трудно. Трябва да се намери някакъв регламент всичко да се заплаща, не може да бъде всичко безплатно”, смята медикът д-р Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари