Проверяват социалния център в Шумен, в който се удави дете

0
14-годишно момче се удави днес в Център за настаняване от семеен тип
14-годишно момче се удави днес в Център за настаняване от семеен тип

14-годишно момче се удави днес в Център за настаняване от семеен тип

Зам.-кметът по социална политика и здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова разпореди вътрешна проверка на социалния център, в който по-рано днес се удави 14-годишно момче. Поискани са писмени обяснения от управителя на Центъра Йордан Йорданов.

Инцидентът стана сутринта в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в шуменския квартал „Тракия“. По предварителни данни то се е удавило в басейна, който се намира в двора на социалното заведение. Детето е с тежка умствена изостаналост, има детска церебрална парализа и микроцефалия.

Около 10.00 часа преди обяд две от големите момичета в Центъра (на 24 и 27 години) заедно с детегледачката, която е била на смяна, са почиствали басейна. След като са приключили почистването, момичетата и служителката са се прибрали в сградата и заедно с останалите деца са приготвили междинната закуска. Закусили са и когато започват да разтребват залата, установяват, че момчето, което през цялото време е било в непосредствена близост до детегледачката, го няма. Вратата на изхода, който води към двора и басейна, е била заключена. Най-вероятно е успяло да излезе незабелязано навън през някой от другите изходи. Минути по-късно в басейна го намират две от по-големите деца.

Служителка, която завежда личния състав в Центъра, оказва първа помощ и прави изкуствено дишане на детето. Веднага е осъществена връзка с телефон 112 и на място пристига линейка, но за съжаление медицинският екип не успява да спаси 14-годишното момче.

Образувано е досъдебно производство и се извършва разследване. Предстои аутопсия за установяване на причината за смъртта.

В центъра са настанени 14 деца и младежи с увреждания, които са обгрижвани от 14 души персонал. В часа на инцидента на смяна са работили трима души – една детегледачка, един служител – завеждащ личен състав и един социален помощник, обясни управителят Йордан Йорданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари