Провалът на САЩ изтреби сирийските бунтовници

0
Идеята на САЩ да се обучават сирийски бунтовници, които са борят срещу "Ислямска държава" се оказа пълен провал
Идеята на САЩ да се обучават сирийски бунтовници, които са борят срещу "Ислямска държава" се оказа пълен провал

Идеята на САЩ да се обучават сирийски бунтовници, които са борят срещу "Ислямска държава" се оказа пълен провал, след като американски генерал обяви, че само четирима или петима от обучените бунтовници са все още активни.

Конгресът на САЩ одобри 500 млн. долара, за да се обучат и оборудват 5 000 бунтовници, които трябваше да бъдат основен двигател на американската стратегия срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Първата група от 54 бойци е била унищожена още при пристигането си в Сирия, заяви ген. Лойд Остин по време на изслушване в Сената, предаде Би Би Си.

"Техният брой е твърде малък. Само четирима или петима сирийски бунтовници продължават да се бият на практика с бойците от "Ислямска държава", отговори на въпрос на сенатор ген. Остин. Това се дължало на факта, че първата група от 54 бойци на умерената опозиция в Сирия, обучени по специална американска тренировъчна програма, били атакувани от групировката Фронт "Ал Нусра" още при преминаването на границата между Турция и Сирия през лятото. Повечето от тях били пленени, други загинали, а само няколко от тях останали да се бият с джихадистите.

"Пълен провал", коментира сенаторът републиканец Джеф Сешънс. "Това трябва да е шега", изрази възмущението си и републиканката Кели Ейот.

През пролетта администрацията на американския президент Барак Обама създаде програма на стойност половин милиард долара за обучаването на бойци на сирийската опозиция, която трябваше да обхване около 5400 сирийци годишно, които да се сражават срещу "Ислямска държава".

Пентагонът заяви, че е в ход обучението на нов набор бойци, но отказа да посочи конкретна численост. Според медиите в САЩ става дума за 100 - 120 бойци. Успоредно с този проект на Пентагона се осъществява тайна програма на ЦРУ за подготовка на сирийски бунтовници, припомня Би Би Си.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари