Проучват как е създадена торта "Гараш" в Русе през 19 век

1
Кръгла маса, посветена на тортата „Гараш“, е част от Националната научна конференция
Кръгла маса, посветена на тортата „Гараш“, е част от Националната научна конференция Снимка: БТА

Кръгла маса, посветена на тортата „Гараш“, е част от Националната научна конференция

Торта „Гараш“ е темата на кръглата маса, която музеят организира в края на ноември. През последната една година популярният сладкиш предизвика множество дискусии сред изследователи, журналисти и кулинари, свързани с времето на създаването на тортата, наличието на захар и шоколад в българските пазари, авторството и присъствието на „оригинална“ рецепта.

Целта на формата е да изложи научните постановки по темата, да представи различните гледни точки като даде поле за изява на специалисти и техните проучвания в полето на културата, историята, гастрономията и антропологията. За изследователите са важни контекстът на епохата, допустимостта на противоречивите тези, както и необоримите свидетелства за наличие на торта, майстор-сладкар и шоколад, които правят възможни създаването на торта „Гараш“ в Русе през 19 в. Това прави сладкото изкушение част от културните наследства, важни за русенските граждани и днес, подчертаха специалистите от музея. 

Проучвателите определят 19 век като векът на тортите. Тогава се появяват „Добуш“, „Сахер“, „Естерхази“, „Гараш“, „Павлова“.

В последните години торта Гараш намери и световно признание. Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния сборник със „Славяните на масата“ на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на вкуса. През изминалото лято в Русе се проведе и първото издание на фестивала на тортата „Гараш“, който привлече професионални сладкари и любители, които създадоха многообразие от варианти на торта – по „оригинална“ рецепта, по собствена рецепта, за вегани, за кето диета и много други. Разнообразието показва, че местните общности ценят културния продукт и се идентифицират с него.

Кръглата маса, посветена на тортата „Гараш“ е част от Националната научна конференция „Места на памет и културни наследства“, която събира изследователи от БАН, университети и музеи от цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 1
    А последните 30 години какво се построи?
  • 3
    2
    Оригинал Гараш
    Дали ще намерят рецепта за торта "Гараш" по-ранна от 1935 г, част от книгата на Поликсена и баща и Христо Семерджиеви, Висша Кооперативна Школа, съмнявам се ... Видът на тортата, този на Борис Пенев и Владо Иванов с поръска на боядисан в зелено бадемов барут (барот) се е наложил, може би защото Борис Пенев продължава да твори през периода на БКП, а Владо Иванов обучава множество готвачи, като готвач учител на Софийска Търговска Камера ... Тортата, описана от Поликсена Семерджиева е украсена с "цветя" от крема, във всяко цвете са забодени два обелени и боядисани в зелено ЦЕЛИ бадеми ... Кремът съдържа яйца, мляко, краве масло (може да се замени със сметана). През 1936 г заменят млякото с варена захар, вместо мляко се слага вода и се вари със същото количество захар. Със същият крем приготвят и торта "Добуш" ... Никъде няма шам фъстъци и други кокоси и измишльотини, като алкохоли ром, коняк, уиски и ... И няма нищо общо с торта "Сахер" ... По-скоро с Добуш, Естерхази и Пишингер. Да анализират тези книги: [1] Поликсена Христова Семерджиева, Христо Ив.Семерджиев, „Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня”, Г. Оряховица, 1935 г. [2] Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по сладкарство и вегетарианска кухня", издателство "Кехлибаров", София, 1936 г. [3] Владо Иванов, Борис Пенев, "Рецепти за електро-кухня", 1939 г. [4] Владо Иванов, Борис Пенев, "Сладкарски рецепти за електро-кухня", 1939 г. [5] Ив. Маринов, "Ръководство по сладкарство и готварство", печатница "Право", София [6] Министерство на доставките и хранителната промишленост, Д. И. О. „Захарна индустрия”, „Временни технически условия на сладкарските изделия”, печатница при ДИП „Малчика” – София, София, 1953 г. [7] Борис Пенев, Стефан Попов, „Сладкарско производство. Технология на сладкарското производство”, изд. „Наука и изкуство”, София, 1956 г.
  • 1
    1
    Васил
    Пет години след поредната руско-турска война община Русе възлага на Паул Бранк да построи Доходното здание, кани италианският скулптор Арнолдо Дзоки да направи паметника на Свободата, идва австро-унгарският евреин Гараш, който отваря бизнес и измисля тортата, а после, в царството на каскетите за 45 г. в Русе се измисли......."русенско варено"! Чесрит 10.11.! Честита СВОБОДА!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари