Проучване: Редовната дрямка е свързана с високо кръвно налягане и инсулт

4
Хората, които често си подремват, имат по-голям шанс да развият високо кръвно налягане и да получат инсулт
Хората, които често си подремват, имат по-голям шанс да развият високо кръвно налягане и да получат инсулт

Хората, които често си подремват, имат по-голям шанс да развият високо кръвно налягане и да получат инсулт, установи ново мащабно проучване.

"Това може да се дължи на факта, че въпреки че дрямката сама по себе си не е вредна, много хора, които дремят, може да го правят поради лош сън през нощта. Лошият сън през нощта е свързан с по-лошо здраве и дрямката не е достатъчна, за да компенсира това", казва клиничният психолог Майкъл Гранднер в изявление. Гранднер ръководи Клиниката по поведенческа медицина на съня в Медицинския център на университета "Баннер" в Тусон, Аризона, пише CNN.

Участниците в проучването, които обикновено си подремват през деня, са по-склонни да развият високо кръвно налягане с течение на времето и са по-склонни да получат инсулт в сравнение с хората, които никога не са дремали.

Ако лицето е на възраст под 60 години, дрямката през повечето дни повишава риска от развитие на високо кръвно налягане с 20% в сравнение с хората, които никога или рядко дремят, според проучването, публикувано в понеделник в Hypertension, списание на Американската сърдечна асоциация. Наскоро AHA добави продължителността на съня като един от осемте основни показателя за оптимално здраве на сърцето и мозъка.

Резултатите се запазват дори след като изследователите изключват хората с висок риск от хипертония, като например тези с диабет тип 2, съществуващо високо кръвно налягане, висок холестерол, нарушения на съня и такива, които работят на нощни смени.

"Резултатите показват, че дрямката повишава честотата на хипертонията и инсулта, след като се коригират или вземат предвид много променливи, за които е известно, че са свързани с риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт", казва д-р Филис Зи, директор на Центъра за циркадианна медицина и медицина на съня към Медицинското училище "Файнберг" към Северозападния университет в Чикаго.

"От клинична гледна точка смятам, че това подчертава важността на това доставчиците на здравни услуги рутинно да питат пациентите за дрямката и прекомерната сънливост през деня и да оценяват за други съпътстващи състояния, за да променят потенциално риска от сърдечносъдови заболявания", каза Зий, която не е участвала в проучването.

По-дългите дрямки са по-лоши

В проучването са използвани данни от 360 000 участници, които са предоставили информация за навиците си за сън в Биобанката на Обединеното кралство - голяма биомедицинска база данни и изследователски ресурс, който проследява жителите на Обединеното кралство от 2006 до 2010 г.

Хората, участвали в проучването в Обединеното кралство, са предоставяли редовно проби от кръв, урина и слюнка и са отговаряли на въпроси за дрямката четири пъти по време на четиригодишното проучване. Проучването обаче събира данни само за честотата на дрямката, а не за нейната продължителност, и разчита на самоотчети за дрямката, което е ограничение, дължащо се на непълноценното спомняне.

"Ако спите един или два часа, това не е истинска дрямка", казва специалистът по съня д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния.

"Една освежаваща дрямка, която е 15-20 минути около обяд до 14:00 часа, е 100% подходящ начин, ако сте лишени от сън", казва Дасгупта, който не е участвал в проучването. "Ако имате хронично безсъние, не насърчаваме дрямката, защото тя отнема стремежа да спите през нощта."

Повечето от хората в проучването, които редовно са подремвали, са пушили цигари, пиели са ежедневно, хъркали са, имали са безсъние и са съобщили, че са нощни птици.
Много от тези фактори биха могли да повлияят на качеството и количеството на дрямката на човек, казва Дасгупта. Лошият сън причинява "прекомерна умора през деня, която може да доведе до прекомерно подремване през деня", каза той.

"Вярвам, че дрямката е предупредителен знак за скрито разстройство на съня при някои хора", добави той.

"Нарушенията на съня са свързани с увеличаване на хормоните на стреса, което може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет тип 2 - все рискови фактори за сърдечни заболявания."

Превод: Dunavmost.com

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари