Проучване: Македонците смятат България за заплаха, а Сърбия за най-големия приятел

0
Близо 80% от анкетираните виждат заплаха от страна на България
Близо 80% от анкетираните виждат заплаха от страна на България

Близо 80% от анкетираните виждат заплаха от страна на България

Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха за страната, а в същото време са убедени, че Белград е най-големият приятел на Скопие.

Това става ясно според резултатите от проучването EUROMETAR 2023 на Евротинк - Център за европейски стратегии, предаде БГНЕС.

България е заплаха, Сърбия - приятел

На въпрос към анкетираните дали смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, 48% отговарят с "да", срещу 46% с "не". Най-голям процент от анкетираните, които виждат заплаха, смятат, че в момента това е България - с цели 79%, следвана от Русия с 6,3%, Албания с 2,7% и Сърбия с 2,4%.

На въпроса "коя държава или международна организация е най-големият приятел на страната", мнозинството, 39,6%, отговарят на Сърбия, следвана от САЩ с 13,7%, Турция с 10% и ЕС с 8,4%.

ЕС е несправедлив към РСМ

Отношението на Европейския съюз към Македония е несправедливо, арогантно и изнудващо, посочват 55,8% от анкетираните.

27,5% от респондентите казват, че отношенията с ЕС са честни, приятелски и коректни.

За 60,8 на сто от анкетираните обаче ЕС е най-добрата алтернатива за страната, което е ръст от 2% спрямо 2022 г., когато същия отговор да дали 58%. От друга страна, 35,6% от анкетираните смятат, че РСМ трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС (33% през 2022 г.).

На днешното представяне на резултатите от проведеното проучване Димитър Николовски, изпълнителен директор на Евротинк - Център за европейски стратегии, каза, че въпреки нарастващия скептицизъм по отношение на влизането на страната в ЕС, 53% от анкетираните са съгласни, че членството в блока е нещо добро за Скопие, спрямо 49% през 2022 г., докато 30% са на противоположното мнение.

Симптоматично е, че 30% от анкетираните смятат, че страната никога няма да влезе в ЕС, срещу 12%, които са сигурни, че това ще се случи след 5 до 9 години.

Погрешна посока

На въпроса „Като цяло в каква посока се движат нещата в Северна Македония“ 54,4% отговарят с „напълно грешна посока“, докато едва 12,6% „много добра посока“.

Проучването EUROMETAR 2023 е проведено през месец септември сред представителна извадка от 1003 респонденти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Лично мнение
    Оставяйте ги да си чупят главата сами.Да пазят историческото българско и музейно наследство и ходят на майната си защото тая работа е македонска работа.Те сами ще натиснат насам след време.Историческите факти говорят и предстовщи събития че няма на къде.В съмнение съм че в рамките на една хипотеза станат част от българската държавна територия и имат за столица София ще са добре под управлението на Киро,Пеевски,Асен,Атанасов,Соломон,Христо.Ще я зациклят много и ще проклинат всякакви партии.С балкански нрави на управление с ориенталски привкус е така.Да престанат да дрънкат глупости.Другото е ясно.УДБА им е бръкнала в Дъ То.
  • 3
    3
    Балканеца
    Стокхолмския синдром можел да действа на цели групи хора. Толкова са ги мачкали сърбите, че вече им липсва на северните.
  • 4
    2
    Ivoto
    Има един термин в картографията, нарича се "Осеверяване", който представлява намиране на посоката на света - север, за да може да се извърши ориентиране на обекта. Та, т.нар. северномакедонци още не са се осеверили...., но може би са го направили, но са объркали посоката Север с Юг!
  • 4
    1
    Точен
    Ами как като знаят че сме юнаци с накривени калпаци .??????.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари