Противогаз от Русенския музей е включен в дигитална игра

0

Противогаз от фонда на отдел „Най-нова история” на Русенския музей е включен сред осемте предмета на дигиталната онлайн игра „Предмети на културната опозиция”.

Играта е част от европейския проект „COURAGE”, където Регионален исторически музейРусе участва с материали, свързани с хлорните обгазявания в града през 80-те години на ХХ век и с първите свободни протести в България.

Играта представя на пръв поглед обикновени предмети, но само на повърхността, предава вестник Бряг. В действителност те са елементи от алтернативен, опозиционен манталитет. Онлайн играта провокира участниците да предположат по какъв начин предметите са свързани с „контра-културата” преди да обърнат картата и да получат отговора.

Проектът "COURAGE" изследва културното наследство на несъгласие (т. нар. културна опозиция) в страните от бившия социалистически лагер. Дейностите целят създаването на онлайн база данни за свързване и представяне на колекциите, които съдържат материални свидетелства за неагресивните форми на противопоставяне срещу действията на тоталитарните режими.

Проектът обединява усилията на научни и културни институции от Унгария, Полша, Германия, Чехия, Румъния, Великобритания, Литва, Хърватия и Словакия. Попълненият към момента електронен регистър, както и предвидените цели и дейности, могат да бъдат намерени на: http://cultural-opposition.eu/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари