Протежето на Величко Адамов губи делото срещу служебния ректор на Стопанската академия

0
35-годишната професорка Димитрова е считана за протеже на досегашния ректор Величко Адамов.
35-годишната професорка Димитрова е считана за протеже на досегашния ректор Величко Адамов.

Върховният административен съд /ВАС/ призна за легитимен назначения от министъра на образованието служебен ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов проф. Иван Върбанов, съобщи „Труд”.

С определение от четвъртък тричленен състав на ВАС е отхвърлил жалбата на обявената на 28 май за ректор на учебното заведение проф. Теодора Димитрова. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред петчленен състав на върховната съдебна институция.

35-годишната професорка Димитрова е считана за протеже на досегашния ректор Величко Адамов.

"Изключително сложната правна ситуация, в която в момента се намира въпроса за законосъобразността на избора и на назначението на ректор на Стопанската академия, породена от наслагващи се във времето актове с допуснато предварително изпълнение и оспорени по съдебен ред не би била облекчена, ако съдът спре допуснатото предварително изпълнение на Заповедта на министъра на образованието проф. Тодор Танев", се казва в становището на ВАС.

При установената законосъобразност на допуснатото предварително изпълнение съдът е счел, че не са налице основания за неговото спиране.

Междувременно в Административния съд във Велико Търново по жалби на екипите на проф. Иван Върбанов и проф. Теодора Димитрова са образувани общо 7 дела. Временно изпълняващият длъжността ръководител на академията е депозирал 4 жалби. С тях се атакуват състава на Общото събрание, избора на председател на колективния орган, избора на проф. Теодора Димитрова за ректор, както и нейна заповед.

Ще се гледа и дело по жалба от проф. Димитрова, която оспорва заповед на служебния ректор, с която е отменил всички решения на Общото събрание.

Междувременно проф. Иван Върбанов успя да овладее администрацията, транспортния и компютърния отдел. Той увери, че кандидат-студентската кампания няма да се провали и академията няма да има нулева година. От екипа му съобщиха, че държавният прием за първокурсници е за 2310 бакалаври, от които 1520 са редовно обучение и 790 задочници. Приемат се 160 магистри и 84 докторанти. Документи за лятната изпитна сесия вече са подали над 500 кандидат-студенти, които ще се борят за обучение по 17 бакалавърски над 80 магистърски програми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари