Протестиращи поканиха екоминистъра да посети инкогнито Русе

2
Искаме министърът да дойде тайно и да постои една седмица в Русе и сам да усети органолептично какво се случва на Русе, заяви Владислава Гарвалова
Искаме министърът да дойде тайно и да постои една седмица в Русе и сам да усети органолептично какво се случва на Русе, заяви Владислава Гарвалова Снимка: "Русе" / Facebook

Искаме министърът да дойде тайно и да постои една седмица в Русе и сам да усети органолептично какво се случва на Русе, заяви Владислава Гарвалова

Автошествие и митинг блокираха в събота и неделя по обед движението пред граничния пункт "Дунав мост" при Русе.

За пореден път русенци излязоха на протест за чист въздух, като този път те призоваха за по-засилен контрол над предприятията замърсители. Протестиращите носеха плакати с надписи „Спрете геноцида над Русе” и „Чист въздух за нашите деца”. Те посочиха още, че искат институциите да работят в синхрон.

Недоволните заявиха, че в момента РИОСВ, МОСВ, Община Русе, Инспекцията по труда и РЗИ си прехвърлят отговорността. Затова настояха независима комисия от експерти да направи оценка на качеството на въздуха в Русе и да установи дали усещаните миризми носят риск за здравето на хората.

Поканиха министъра на околната среда да посети Русе инкогнито. „Усещанията са като на химия във въздуха, ние вече се образовахме и всъщност това е тежка органика. Искаме министърът да дойде тайно и да постои една седмица в Русе и сам да усети органолептично какво се случва на Русе и най-вече на децата на Русе”, каза Владислава Гарвалова, цитирана от вестник "Бряг".

Въпреки дъжда в събота, участниците в митинга не се разотидоха, дори и тези, които бяха с малки деца. „Тревожи ме сигурността в утрешния ден, защото градът опустява. Всички виждаме, че градът намалява, хората се изнасят заради въздуха”, заяви млад мъж. Жена с малкото си внуче разказа, че семейството на дъщеря ѝ отскоро е дошло да живее в Русе. Сега тя се тревожи, че пак искат да напуснат града заради страх от заболявания, свързани с мръсния въздух. „Всеки ден се обгазява града и за малкия най-вече се страхуваме. Искаме децата ни да остават в Русе, а не да го напуснат. Затова сме тук - за да ни чуят и да спрат замърсителите”, обясни жената.

Тъй като протестиращите избраха и формата на автошествие, за да достигнат до кръстовището преди Дунав мост, символично бяха поставили черни балони по колите си.

В резултат на коментираните теми те излязоха с 5 предложения. Искат разработване на информативна кампания, чрез която да запознаят останалите граждани на Русе с реалния проблем, с който се сблъскват. Да изпратят запитвания и информация до известни личности в България и чужбина, родени и израснали в Русе, с молба да направят по едно видео относно ситуацията в града и да го публикуват. Да се организира flashmob с излизане на граждани на улицата в работен ден в почивно време (обедна почивка например) за 15 минути. Дронове да заснемат излизащите от всички квартали. Да се започне организация на екофест (по стара традиция), като поканят български и румънски участници. Да се проведе кампания за детска рисунка на тема "Русе през моите очи" и "Въздухът в Русе".

По време на протестния митинг русенци се разписаха в подписката против изграждането на инсинератора в Гюргево.

Утре се очаква в 15:40 ч да започне първата сесия на новосформирания Общински съвет в Русе, а протестиращите да настояват пред съветниците за спешни мерки по отношение на въздуха в града:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    ДО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ
    СМЕШНО Е.ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ВИКАТ ВЪЛКА ДА ПАЗИ КОШАРАТА С ОВЦЕТЕ.ГЛУПАВО ЛИ СТЕ ОЩЕ? НЕ ПОУМНЯХТЕ ЛИ 33 години? Идиоти ли сте или дебили? Нима си мислите че монистъра не е в час? И ще остане прехласнато изненадан и ще се намръщи за крути мерки? Ако вярвате в това и очаквате да се случи значи сте пълни глупаци.Съжалявам че го казвам но е така и е факт.Това граничи с олигофренията.Луди ли сте?
  • 0
    6
    Интересна работа
    Като се прибирам в дома ако съм бил на открито често пъти ме лъхва миризма на дизел,нафта или масла жилището е близо до булевард.
  • 0
    5
    флл
    И в момента не се диша, целия град мирише на химия. Не се трае вече!!!
  • 0
    4
    RUPWJ
    Фирмите с мръсни производства, които печелят милиарди за сметка на здравето на русенци - да напуснат града незабавно! Предстои да информираме и европейските и световни институции за геноцидът над Population: 144,936 (2017)United Nations.
  • 0
    3
    pectolf
    Пенчо Милков ви плати да си кротувате за да го изберат ,а сега вдигате шум.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари