Протестиращи: Пазете полицаите. И те ни подкрепят

0
Организатори на протеста призоваха в социалните мрежи участващите да не се поддават на провокации и да бъдат внимателни и бдителни
Организатори на протеста призоваха в социалните мрежи участващите да не се поддават на провокации и да бъдат внимателни и бдителни Снимка: Dunavmost, архив

Граждани започнаха се събират на площад „Независимост“ в София, около бившия Партиен дом, в който вече заседава Народното събрание

В четвъртък е насрочен масов протест срещу властта и с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрациите се провеждат всеки ден от 9 юли насам, но веднъж седмично организаторите обявяват т.нар. голям протест, на който обикновено се събират повече хора. 

В Столичната община има заявени три протеста - на т.нар. Отровно трио (проф. Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян), на извънпарламентарната коалиция "Демократична България" и на майките на деца с увреждания, обединени в "Системата ни убива", пише днес Свободна Европа

В сряда от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обявиха, че ще има повече контролни пунктове и по-стриктни проверки на хората, идващи на митинга, за да бъдат избегнати евентуални провокации и сблъсъци. Първа проверка беше извършена много рано сутринта в палатковия лагер на протестиращите майки от „Системата ни убива“.

Полицаи претърсиха близкия парк пред Народния театър. Те събраха камъните, които откриха в тревата. Пред бТВ полицаи показаха, че са открили торба с бутилки. Няма официално съобщение за открити опасни вещества.

Гражданите не преминават през КПП-та, но униформените проверяват на произволен принцип някои от протестиращите.

Организатори на протеста призоваха в социалните мрежи участващите да не се поддават на провокации и да бъдат внимателни и бдителни.

Четвъртък е 64-ият ден на протестите с искания за оставките на Борисов и Гешев, за предсрочни избори и за дълбоки структурни реформи, които да ограничат корупцията и да премахнат тежките злоупотреби във властта.

Досега протестите в столицата и големите градове минаваха относително спокойно, с няколко изключения. Провокативни прояви имаше сутринта и вечерта на големия митинг на 2 септември – първият ден от работата на Народното събрание в ремонтираната зала на бившия Партиен дом. Тогава агресивно настроени лица се опитаха да атакуват полицейските сили с бомбички и камъни.

Протестите започнаха след като на 7 юли лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които не се представиха. Плажът е точно до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ден по-късно президентът Румен Радев каза, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а на следващия ден прокурори и въоръжени полицаи влязоха в сградата на президентската администрация по разследване за търговия с влияние. Тогава Радев призова "Мутри, вън" и същата вечер започнаха всекидневни протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари