Протестиращи медици искат среща с Борисов

0

Пети национален протест на медицинските специалисти се провежда пред Министерския съвет в столицата.

Организатор на проявата е учреденият преди дни Синдикат на медицинските специалисти, а основното искане е - реформа на здравната система, информира БНР.

Медицинската сестра Мая Илиева, която месеци наред оглавява протестите на медицинските специалисти, обяви, че демонстрацията ще продължи през целия ден и през нощта на палатки, докато представители на Синдиката не бъдат приети за разговор с премиера Бойко Борисов:

Искаме той да бъде гарант за това, което на нас са ни обещали, искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила. И разбира се искаме две минимални работни заплати, защото виждате, че нашите колеги заминават навън“, каза Илиева.

Въпреки провеждането на протестната демонстрация движението в района на Министерския съвет се осъществява нормално.

По-рано лидерът на синдиката Мая Илиева коментира още за “Хоризонт“:

На много места вече са увеличени заплатите, но останалите ще бъдат увеличени след 1 януари, не навсякъде, разбира се. Ние затова ще следим, за да си решаваме проблемите и да си променяме условията на труд, така че да бъдат адекватни и да отговарят на българското законодателство. Защото в момента 90% от болниците не работят по закона, заради това че няма кадри, заради многото часове извънреден труд, заради нерегламентираните дежурства 24-36 часа. Изключително много нарушения, за които ние ще сигнализираме като синдикат“, каза Мая Илиева.

Тя очакваше протестът да бъде подкрепен от надзиратели в затворите, полицаи и служители в столичния автотранспорт, които също са недоволни от условията, в които работят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари