Протест: Румънските полицаи не глобяват, правят само забележки

2
Това е първата мярка, предвидена в план за протестни акции, за който се договориха четири полицейски синдиката
Това е първата мярка, предвидена в план за протестни акции, за който се договориха четири полицейски синдиката Снимка: iStock / Getty Images

В знак на протест срещу замразяването на заплатите на нивото от декември 2020 г., полицаите в Румъния от днес няма да налагат глоби, а ще издават само писмени или устни предупреждения, съобщава в. "Адевърул".

Това е първата мярка, предвидена в план за протестни акции, за който се договориха четири полицейски синдиката след съобщението на премиера Флорин Къцу за замразяване на заплатите в бюджетния сектор през 2021 г.

"Ако не бъдем консултирани и отсъства желание за премахване на тази несправедливост, каквото представлява замразяването на заплатите на полицаите, ще бъдем длъжни да приложим всичките три етапа на форми на протест", посочиха синдикатите в общо изявление.

Козмин Андрейка, лидер на синдиката Еуропол, уточни, че не трябва да остава впечатлението, че полицията ще остави престъпниците да правят каквото си поискат. "Говорим само за глобите, не и за деянията от наказателно естество", посочи той пред в. "Либертатя".

Новото румънско правителство, встъпило в длъжност на 23 декември 2020 г., одобри извънредно постановление, с което замрази заплатите в бюджетния сектор през 2021 г. Минималната работна заплата пък бе увеличена само със 70 леи брутно (28 лв.). Работещите в редица бюджетни сектори вече организираха протести срещу решението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари