Фармацевтите излязоха на протест в Румъния

1
Фармацевтите в Румъния искат достойно заплащане и лекарства за пациентите
Фармацевтите в Румъния искат достойно заплащане и лекарства за пациентите Снимка: БТА / Мартина Ганчева

Фармацевтите в Румъния искат достойно заплащане и лекарства за пациентите

Фармацевти от цяла Румъния протестираха днес пред сградата на правителството на Площада на победата в Букурещ. Демонстрантите развяваха плакати с надпис “Искаме лекарства за румънските пациенти”, “Искаме достойни заплати”, “Имаме нужда от устойчива икономика чрез увеличение на заплатите и добавките”. Недоволните отправиха и символично послание “SOS Фармация”, чрез големи букви, облепени с различни видове лекарства.

Протестът беше организирана от Инициативната група на фармацевтите в Румъния и Националния синдикат на фармацевтите и продължи два часа въпреки дъжда. В него се включиха и фармацевти, които работят в болнични заведения.

“През 2016 г. получавахме заплата 5500 леи. Толкова получаваха и лекарите - 5500 леи. Но в един момент ситуацията се промени. Сега аз като главен фармацевт получавам 8000 леи, а един лекар на моето ниво взима бруто 16-17 000 леи”, каза Йоат Антофиеq главен фармацевт, председател на Националния синдикат на фармацевтите в Румъния, първи заместник-председател на Федералната камара на лекарските съюзи от Румъния и експерт по фармация в комисията по социален диалог в Министерството на здравеопазването.

Освен финансовата страна на проблема фармацевтът Богдан Станчу от окръг Алба, който е в професията от 23 години, очерта и друг проблем - липсата на определени лекарства на румънския пазар.

“Българите идват да купуват лекарства от нас, защото преди няколко години правителството ни реши лекарствата в Румъния да бъдат най-евтините в Европа. Това се оказа голяма грешка, защото производителите не могат да поддържат цените, наложени от румънската държава. И се стигна до ситуация, в която над 1000 продукта в настоящия момент се намирам трудно на румънския пазар”, коментира Богдан Станчу, цитиран от БТА.

Според него фармацевтите и асистентите по фармация не получават заплати, които отговарят на труда, който полагат и отговорността, която носят.

"Занимаваме се със здравето на човека - най-ценното нещо в света. Но не сме достойно платени”, допълни Богдан Станчу.

Той и колегите му се заканиха, че ще протестират, докато управляващите ги чуят и решат проблемите им. Те настояват за промяна на законодателството и са подготвили списък с 14 искания, който ще изпратят до правителството.

“От 20 години нашата професия е забравена и неглижирана. Сблъскваме се с тежка криза за лекарства, която ни поставя в затруднение по отношение на пациента. Допълнителните тарифи за лекарства не са променяни от 2009 г. Никой не си дава сметка колко инвестираме във връзката с пациента. Надявам се управляващите да ни чуят и да ни поканят на дискусии”, коментираха демонстрантите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари