Протест "Гражданите срещу мафията"

0
Много пъти се е налагало да излизаме по улици и мостове, за да опазим нашите планини и море /снимката е илюстративна/
Много пъти се е налагало да излизаме по улици и мостове, за да опазим нашите планини и море /снимката е илюстративна/

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани организират протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник, 11 ноември, сряда, 18,30 ч. срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии – националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша.

Вчера стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с
фиданки, закупени с европейски средства, е унищожена в Природен парк Витоша
в последните дни, успоредно на писта Витошко лале.

Русе ще бъде част от националния протест срещу разграбването на националните и природни паркове в България и подаряването на терени изключителна държавна собственост на олигарси!

Много пъти се е налагало да излизаме по улици и мостове, за да опазим нашите планини и море. Витоша, Рила, Пирин, Странджа, Иракли, Карадере, горите… НАЛАГА СЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ И СЕГА!

Но не само, за да спасим от сеч вековните мури, смърчове и борове на Пирин, Витоша и Рила. Този път трябва да спасим държавата си.

От политиците, които четат закона, както дявола евангелието. От познати лица, скрити зад офшорки, които пак искат да секат и застрояват.

В Национален парк "Пирин" офшорната „Маренго Трейдинг“ заграбва безплатно защитена територия, собственост на всички нас. Тя НЯМА концесия в парка, но почти е построила 6-седалков лифт, който не е планиран никъде. Държавата й помага, вместо да я санкционира. Заради това тече проверка на прокуратурата срещу бившия екоминистър от ДПС от кабинета Орешарски. А сегашната екоминистърка улеснява работата и разрешава да се изсекат вековните мури на Пирин. Тя ги нарича „дървен материал“, който „ще бъде използван за ремонт на пътеки“ Страхотно, а?!

В Природен парк "Витоша" друга офшорка, но свързана с пиринската, мести „морени“ и изравнява терените извън пистите, копае незаконна система за изкуствен сняг без необходимите разрешителни, близо до вододайната зона. Строят се и противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на европейски средства.

В Национален парк „Рила“, както и в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“, са на път да приемат 10-годишни планове за управление. По поръчка на инвеститори с тях на практика се разрешават сечи и застрояване в над 50% от територията. В Национален парк "Рила" дори смениха картата на зоните в последния момент.
Стотици хора и организации изпратиха становища до институциите новите планове да не се приемат в този вид. Ако се приемат, ще е много трудно да спрем всички мераци на олигарсите за ски курорти, писти, хотели и каквото друго им хрумне.

Затова и излизаме на улицата. Битката отдавна не е само за вековната гора и незастроения пясък.

Битката е: Гражданите срещу Мафията. Рунд пореден!

Управляващите трябва да видят, че няма да ги оставим намира, ако си затварят очите за беззаконието. Бъдещето на Пирин, Витоша и Рила няма да е безоблачно, дори когато спечелим и тази битка. Но със сигурност ако днес не се вдигнем, утре ще е късно, много късно.

Но ще успеем! Ако сме много. Затова - поканете приятели и елате!

Протестиращите се събират в сряда, 11 ноември 2015 г., от 18,00 ч. в: Русе, Градски хали

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари