Прощаваме се с брата на патриарх Неофит доц. Димитър Димитров

1
Поклонението пред Димитров е в храм-паметника "Св. Александър Невски"
Поклонението пред Димитров е в храм-паметника "Св. Александър Невски" Видео: NOVA

Поклонението пред Димитров е в храм-паметника "Св. Александър Невски"

Прощаваме се с доц. Димитър Димитров. Поклонението пред него започва след час в храм-паметника "Св. Александър Невски". Братът на патриарха почина след кратко боледуване, а днес с него ще си вземат последно сбогом стотици души.

Той винаги е водил живот, отдаден на църквата и Бога. На 1 януари 1978 г. започва работа в патриаршеската катедрала като диригент на хора. Преди това създава и камерния ансамбъл “Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния”, с който дирижира по целия свят, включително и пред папата. Един от първите солисти в хора е брата на доц. Димитров - сега български Патриарх Неофит. На 31 декември дирижира за последно църковния хор. С патриарх Неофит проправят пътя си чрез вярата, идвайки от бедно семейство. Църквата за тях се оказва висша благодетел, двамата братя отдават животите си на религията по различен начин.

В 12:00 часа започва опелото, на което ще пее патриаршеският хор с диригент Георги Еленков, който над 10 години е помощник-диригент на доц. Димитров.

"Той приемаше работата си тук като казарма. Винаги беше абсолютно точен. Беше много педантичен до последния си ден. Приемаше работата като своя мисия и поставяше това на първо място пред всичко останало, понякога и за сметка на личния си живот", споделя Еленков, цитиран от NOVA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари