Пропука се най-дебелият лед в Арктика

0
Този феномен, който досега не е бил регистриран уплаши учените
Този феномен, който досега не е бил регистриран уплаши учените Видео: MW News

Най-старият и най-дебел морски лед в Арктика е започнал да се пропуква, откривайки вода северно от Гренландия в район, който нормално е замръзнал дори през лятото, съобщи в. „Гардиън“, предаде БНР.

Този феномен, който досега не е бил регистриран, е констатиран два пъти тази година заради топли ветрове и климатични промени, които докарали топла върна в северното полукълбо.

Един метеоролог нарече тази загуба на лед „плашеща“. Други казват, че това може да принуди учените да преразгледат теориите си за това, коя част на Арктика може да издържи най-дълго на затоплянето.

Морето до северното крайбрежие на Гренландия нормално винаги е замръзнало и до неотдавна се смяташе за „последния леден район“, заради предположението, че ще бъде последната крепост при затопляне на планетата.

Но необичайното повишение на температурите през февруари и по-рано този месец го направило уязвимо за ветрове, които изтласкали леда от брега, което не е регистрирано откакто районът се наблюдава със сателити от 70-те години на XX век.

„Почти всичкият лед северно от Гренландия е пропукан и напукан, което го прави по-плаващ“, заяви Рут Мотрам от Датския метеорологичен институт.

Този лед обикновено е особено плътен заради Трансарктическото течение, което тласка лед от Сибир към този бряг.

Уолт Мейър от Американския национален център по снега и леда обясни, че по принцип ледът няма къде да отиде и затова се трупа в този район. „Средно той е с дебелина около 4 метра, а може да достигне и 20 метра. А такъв лед е много трудно да бъде преместен“, каза той.

Това обаче стана миналата зима (през февруари и март) и сега. Ветровете изтласкват леда от брега“, добави Мейър.

„Плашещо“, написа в Туитър Томас Лавергне - учен в Норвежкия метеорологичен институт, препращайки сателитна снимка показваща как вода пробива през леда и обгражда стотици километри от крайбрежието на Гренландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари