Пропастта между бедни и богати у нас става все по-дълбока

1
Най-богатите у нас реално плащат най-малък данък
Най-богатите у нас реално плащат най-малък данък

Кризата с коронавируса задълбочи пропастта между бедни и богати. А у нас бедните са най-бедни в ЕС и контрастите са най-тежки

Над 32% или близо два милиона и половина са в риск от бедност, а милион и шестстотин хиляди живеят под линията на бедност, пише Дума. Която също е най-ниската в ЕС. На другия полюс - въпреки срива на икономиката за последната година, у нас са се пръкнали над 150 нови милионера по данни на БНБ. За последните 3 месеца на миналата година всеки божи ден се е появявал по един нов милионер.

Въвеждането на плосък данък (облагане с една и съща ставка) набира скорост през XIX век, след Първата световна война "заглъхва". Завръщането към него е тук-таме от края на миналия век. Днес на пръсти се броят държавите с плосък данък, а ние като отявлени "първенци" сме и с най-ниската ставка - 10%. В тази класация сме в компанията на Киргизстан, Узбекистан, Монголия... Развитите държави не включват плоския данък дори в учебниците си, казва проф. Румен Гечев.

Конкретно у нас плоският данък е без необлагаем минимум, но има осигурителен максимум. И над този максимум не се събират никакви данъци. Така данъчно-осигурителните вноски на хората с най-големи доходи с нарастването на дохода намаляват като дял и стават под 10%.

Това означава, че не само облагането не е плоско, напротив - системата е регресивна. Сиреч, тя е силно концентрирана, най-яко натоварва хората с ниски и средни доходи. Това дали е справедливо, смислено, отговорно или каквото ви хрумне.

Страната ни е на прага на нови парламентарни избори. Те са особени. И заради пандемията, но и заради силното недоволство от близо 12-годишното управление на Бойко Борисов. Успоредно със заявките и обещанията на кандидатите да управляват държавата, върви и реципрочен процес - исканията на хората. Които от години ясно личат от т.нар. благосъстояние, недоволствата и надеждите им. Има и една трета група - бизнесът. От там също предявяват своите претенции. Преди ден на среща между Бойко Борисов и сие с бизнес организациите в страната бе изречена претенция, искане, бе размахан пръст, ако щете. Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев и от името на БСК, АИКБ и БТПП - четирите най-големи бизнесорганизации, заръча, че плоският данък задължително трябва да се запази. Защото през годините се било доказало, че той работи, а иначе ни очаквали всички беди на този свят. Работи, ясно е - за богатите. Борисов, разбира се, обяви: Плоският данък остава.

Ако не сте разбрали, да повторим - най-богатите у нас реално плащат най-малък данък. Така че - мислете. Има време до 4 април. Но часовникът тиктака.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари