Променят облика на Велико Търново

0
Грандиозни проекти оформят нов туристически облик на старопрестолния град
Грандиозни проекти оформят нов туристически облик на старопрестолния град Видео: TVN

Грандиозни проекти променят облика на Велико Търново, съобщава TVN.

Сред тях са позлатяване на куполите на Патриаршеската църква, покрит мост над Янтра и грандиозна статуя на цар Ивайло, които ще оформят новия туристически облик на старопрестолния град. Проектите са на комитет „Асеневци“, който беше учреден в старата столица преди две години. За реализирането на амбициозните идеи ще бъдат необходими милиони лева, част от които вече са осигурени.

Ръководител на проекта за позлатяване куполите е  доц. Симеон Захариев. Привлечен е екипът, който е  работил по „Александър Невски” и Руската църква край с. Шипка. От комитета предвиждат да се работи поетапно и за три месеца куполите да бъдат позлатени. Добрата новина е, че златото вече е осигурено.

Идеята за паметник на Ивайло е още от 1985 г., когато е бил обявен конкурс, спечелен от покойния вече проф. Димитър Даскалов. Ще се ползва проектът му за скулптурната композиция, който се пази в архивите. Скулптурата ще бъде 18 метра, за изграждането й ще бъдат необходими 1,9 млн. лв.

Третият проект на комитета „Асеневци“ е най-амбициозен и най-скъп. За направата на покрит мост над Янтра ще бъдат необходими около 8 млн. лева, с изцяло частно финансиране, чрез дарения или отдаване на концесия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари