Промени в ТЕЛК оставят русенци без пенсии?

0
Протестна нота бе връчена на областния управител на Русе Галин Григоров от представители на организации на хора със специални потребности
Протестна нота бе връчена на областния управител на Русе Галин Григоров от представители на организации на хора със специални потребности Видео: КИС 13

Протестна нота бе връчена на областния управител на Русе Галин Григоров от представители на организации на хора със специални потребности.

Поводът е подготвената реформа в областта на медицинската експертиза и опасенията на хората с увреждания за отнемане на пенсиите им. Най-голямото им опасение е продиктувано от включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване, което според тях е предпоставка за намаляване процента на увреждане и от там орязване или дори отнемане на пенсии.

Едно от исканията на организациите е концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена и да не се приема "второто ниво" на ТЕЛК. Освен това те настояват и да се преустановят корупционните практики при определяне на вида и степента на увреждане на едно лице. Според председателя на организацията "Малки български хора" Светослав Чернев промените няма да доведат до спиране на корупцията.

В нотата връчена на областния управител на Русе, хората със специални потребности предупреждават, че ако се приемат подготвяните промени много от тях ще останат без препитание.

На 11 април хората с увреждания се очаква да излязат на национален протест в София.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари