Промени в Конституцията: Прокуратурата е в системата на съдебната власт

0
Никола Минчев: Мястото на следствието и прокуратурата е в съдебната власт
Никола Минчев: Мястото на следствието и прокуратурата е в съдебната власт Снимка: НС / Архив

Никола Минчев: Мястото на следствието и прокуратурата е в съдебната власт

Съдебната власт е независима, а неин основен носител е съдът, записаха депутатите с промени в Конституцията, гласувани на второ четене. Прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт, според приетите текстове.

По този начин не оставяме съмнение, че мястото на следствието и прокуратурата е в съдебната власт, обясни защо се налага изричният запис Никола Минчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“. През годините сме ставали свидетели на механично поставяне на равенство между съд и прокуратура, винаги се е говорило за тримата големи в съдебната власт, но това не е правилно, поради различните им функции, отбеляза той. С този текст става ясно каква е позицията на съда в системата на съдебната власт, подчерта Минчев.

Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела, гласува също парламентът. Главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура. Той, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, съдиите и следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Отхвърлено беше предложението на „Има такъв народ“ главният прокурор да се избира пряко от избирателите за срок от 7 години, без право на повторно избиране и по ред, определен от закона.

Тези редакции се правят, за да се гарантира независим съд и отчетна прокуратура, подчерта министърът на правосъдието Атанас Славов. За да се завърши архитектурата, която предлагаме в проекта с пълното разделяне на ВСС на два съвета, беше необходима и промяната, с която категорично да се каже, че именно съдът е носител на съдебната власт, обясни той. По думите му, за да бъде прекратен дебатът къде е мястото на прокуратурата и следствието, се предлага и запис, който е пределно ясен – те са в системата на съдебната власт. При текстовете за главния прокурор една от целите на вносителите беше да фокусират работата на прокуратурата върху наказателния процес, каквато е и препоръката на Венецианската комисия, и предложеният текст именно това прави – насочва прокуратурата да се занимава преимуществено с наказателни дела, каза Славов. Методическите правила ще подлежат на съдебен контрол, става дума за налагане стандарти за разследване, подчерта още той.

Прокуратурата следи за спазване на законността, като предприема действия за оспорване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, предвидени в закон, гласуваха депутатите. Освен по наказателни дела от общ характер, тя участва и в други дела в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари