Прокурорите не могат да разберат каква е присъдата на Иванчева

0
​В пламенно интервю Иван Гешев забърка правна каша с цигани, политически залози, олигархични интереси
​В пламенно интервю Иван Гешев забърка правна каша с цигани, политически залози, олигархични интереси Снимка: Булфото

Зам. главният прокурор Иван Гешев не се посвени да обсипе държавното обвинение с похвали за добре свършена работа в борбата с корупцията, въпреки че се оказа, че не знае за какво точно са осъдени на първа инстанция бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Гешев обясни пред БНТ, че държавните обвинители по делото са прочели присъдата, но "не са абсолютно сигурни, че тримата са оправдани за получаването на подкупа" от строителния предприемач Александър Ваклин. "За да бъдем сигурни, трябва да излязат мотивите на съда", отбеляза той. По всичко изглежда, че прокурорите по делото изпитват трудности в четенето с разбиране, тъй като диспозитивът на присъдите е на тяхно разположение и от него става ясно кого и за какво признава съдът за виновни и за какво - за невинни, пише Мартин Георгиев във Вестник СЕГА.

Отстранената кметица беше осъдена на 20 години затвор и 10 хил. лева глоба, Биляна Петрова получи 15 години и 15 хил. лв. глоба, а спряганият за посредник при предаването на подкупа Дюлгеров беше осъден на 12 години и 12 хил. лв. глоба. В диспозитива, с който "Сега" разполага, пише, че Иванчева е призната за виновна за това, че е поискала от Александър Ваклин подкуп от 187 500 евро, които трябвало да бъдат платени на части, за да изпълни задълженията си по служба, а именно да придвижи преписка за строеж. Съдът заключва, че престъплението представлява особено тежък случай на изнудване и злоупотреба със служебно положение. Подсъдимата обаче е оправдана, че е приела подкупа и че е поискала размерът му да се увеличи на 500 000 евро. Петрова е осъдена, защото е "участвала в срещи на 16 март и 11 април, на които тя и Иванчева постигнали съгласие за размера на неследващия се дар". Според съда Петрова "умишлено улеснила" бившата кметица да поиска подкупа. Петко Дюлгеров е признат за виновен, защото на 19 март се е срещнал с Ваклин и му е съобщил за искания подкуп. По-късно на 11 април е участвал в среща с Иванчева и Петрова, на която тримата постигнали съгласие за размера на подкупа. Той също "умишлено е улеснил" бившата кметица. Важна подробност е, че Дюлгеров е оправдан за това, че на 17 април, когато тримата подсъдими бяха показно арестувани с белязани пари, е получил от Ваклин 70 000 евро, които да предаде на Иванчева.

Тези сведения трябва да са повече от ясни на прокуратурата. Но вместо да коментира множеството въпроси, които повдигат присъдите, Иван Гешев предпочете да говори за някакви атаки срещу спецпрокуратурата от "определени политически сили, определени олигархични интереси и определени журналисти, които ги обслужват". Той определи делото като "политически залог", защото при оправдателни присъди щяло да има "брутални искания" за закриване на спецпрокуратурата, за оставки на главния и зам. главни прокурори. Не става ясно защо  държавното обвинение не е успяло да докаже, че Десислава Иванчева е получила подкуп, след като беше държана близо 8 часа с белезници на главен столичен булевард, за да бъдат описани белязаните пари, открити в служебната ѝ кола. Нещо повече, съдът приема дори, че Ваклин не е предал 70 000 евро на Дюлгеров, за да ги даде на Иванчева. Мистерия остава как парите са се оказали в автомобила. Това идва на фона на думите на Гешев от преди година, че всички "светнаха като елхи".

Гешев обясни, че държавното обвинение "калкулирало", че предполагаемият посредник Дюлгеров ще се откаже от показанията си в съда, защото "така правят всички, така правят и циганите по делата, това е масово". Той се зарече, че борбата с корупцията започва и това дело е "една дребна битка в тази война", в която някои хора се страхуват, че с тях ще се случи същото. 

В същото време Иванчева и Петрова, които в момента се намират в Сливенския затвор, разпространиха писмо, в което отбелязват, че са невинни за „условията за получаване на подкуп”. Те твърдят, че са арестувани отново, защото, докато бяха под домашен арест, продължиха да разследват строежи в "Младост",  дейността на бащата на Иван Гешев и жилището на гл. архитект на София. В писмото Иванчева и Петрова са категорични: "Змията хапе най-силно, когато знае, че умира".

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари