Прокурори най-после ще разпитат екипажа на "Вера Су"

0
Корабът е спрял да потъва, а в района няма замърсяване, съобщиха българските власти
Корабът е спрял да потъва, а в района няма замърсяване, съобщиха българските власти Снимка: Фейсбук

Корабът е спрял да потъва, а в района няма замърсяване, съобщиха българските власти

Информациите от снощи за още по-голямо потъване на кораба "Вера Су" не бяха потвърдени. Днес по обед българските власти съобщиха обратното - водата  е спряла да се покачва, съдът се е стабилизирал, намира се в хоризонтално положение. Най-после, на 13-ия ден след засядането, бе съобщено, че част от екипажа ще бъде разпитан. За целта моряци ще слязат на брега. Изчаква се добро време, за да се доближи катер до кораба и да ги превози. Не стана ясно  защо досега това не бе направено. Официалната информация гласи, че разпитът няма да е на борда, за да не се рискува животът и здравето на български граждани - тоест да се избегне опасност за разпитващия екип насред вълните, пише вестник Сега.

В момента се източва т. нар. допълнителното гориво на плавателния съд. Именно то носи най-голям екологичен риск. По-голяма част бе източена още на 27 септември. Но и сега ще останат количества, за да не спре функционирането на кораба. Следобед при добро време ще се извърши подводно заснемане на дънната част. Целта е, ако има пробойни, да се запушат. Към момента не е установено голямо навлизане на вода - информацията е съобщена от екипажа. Той се намирал в добро здравословно състояние, разполагал с провизии и оказвал пълно съдействие.

Информацията за всичко това дойде от кризисния щаб, който заседава във Варна. Пред журналистите говориха основно транспортният министър Христо Алексиев и кап. Румен Николов от "Морска администрация". 

На брифинга стана ясно още, че разтоварване едва ли ще започне днес, въпреки че точно такива бяха заявките. Ще се изчакат да пристигнат няколко баржи от Европейската агенция по морска безопасност, за да може превозваният карбамид да се разтовари безопасно. Вместо кран, този път ще се ползват т.нар. прахосмукачки. И ще трябва да се изнесе не само сух, но и товар, вече навлажнен от нахлуването на водата в ниските части на съда. Очаква се баржите да пристигнат до 2-3 дни.

Успоредно с всичко това МОСВ констатира, че няма замърсяване в района, като проби се вземат ежечасно. Това бе потвърдено и транспортното министерство, което обследва района със специален дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA). Държавата е поискала съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда. Освен дрона са осигурени два плаващи бункера, които вече пътуват към България.

В суматохата министър Алексиев направи и едно интересно изказване пред журналистите. "Пак ви казвам - корабът дали ще потъне или не, не е най-важното. Важното е товарът да бъде безопасен. Корабът е на 33 години". На журналистическа вметка, че най-вероятно корабът ще потъне, Алексиев отговори: "Да, разбира се, нормално". Освен товара, според министъра другото важно нещо е екипажът.

Целият Министерски съвет сме в кризисна готовност, за да може на първо място да се осигури най-правилното евакуиране на лицата които са на кораба, на второ място той да бъде изведен от позицията, на която се намира, и на трето - да няма причини за екологична катастрофа", каза по-рано днес пред БНТ министърът на туризма Стела Балтова. "България, за съжаление, няма подготовка за такива кризисни ситуации“, допълни тя.

И ДРУГ ПРОБЛЕМ

Междувременно директорът на дружеството "Транзитна зона" - Варна Юлиян Гендов се оплака пред БНР, че вчера съд на същия корабособственик е минал с много висока скорост в единия от ръкавите на канала море-езеро. Предизвиканата вълна е изпотрошила наличностите по кея. В момента се изчисляват щетите. Гендов съобщи, че това е практика на турските капитани. Според него корабът е минал с над 10 възела скорост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари