Прокурор брани бракониери в съда или как властите по места действат в синхрон

1
Местният прокурор Петър Петров се явява на дело в съда за бракониерство и вместо обвинител, застава на страната на адвоката на уличения риболовец
Местният прокурор Петър Петров се явява на дело в съда за бракониерство и вместо обвинител, застава на страната на адвоката на уличения риболовец Снимка: Новинар Юг

Любопитни неща се случват в районния съд в Харманли, които показват как действат „нашите прокурори“

Местният прокурор Петър Петров се явява на дело в съда за бракониерство и вместо обвинител, застава на страната на адвоката на уличения риболовец, пише E-vestnik. Делото се гледа неотдавна в съда, след като човекът, на когото е съставен акт преди месеци, обжалва наказателното постановление. На такова дело много рядко се явяват прокурори, показва съдебната практика. Но точно на него се явява прокурор Петров и се присъединява към адвоката на бракониера. Защо толкова бранят един бракониер? Първо, оказва се, че с него е имало и втори човек, не кой да е.

Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са съставили акт за нарушение на Йордан Каракехайов от Маджарово преди няколко месеца.

Държавният обвинител и адвоката на уличеният в бракониерство в съда едновременно настояват пред съдията наказанието да отпадне защото нямало извършено нарушение.

Какъв е случаят? През ноември са заловени двама с лека кола на брега на язовир „Ивайловград“, в която има мокри рибарски мрежи. На тел. 112 е постъпил сигнал от природозащитник, че двама мъже ловят риба с хрилни мрежи до село Малки Воден, на брега на язовир „Ивайловград“. Хрилните мрежи, освен всичко, са извън закона. Закононарушение е и въобще превозването на мрежи с автомобил.

Костадин Костадинов – шеф от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково и друг инспектор на агенцията посетили мястото и установили, че с Фолксваген „Пасат“ се превозват мрежи. С колата на брега на язовира са двама души. Свалили мрежите, поискали да им съставят акт, но мъжете не дали документи за самоличност. Инспекторът поискал подкрепа от полицията, но полицай не дошъл. Вместо него пристигнал кмета на община Маджарово Ерджан Юсуф (той е и областен координатор на ДПС), който наредил на местните хора да товарят мрежите и да тръгват. На служителите на ИАРА подхвърлил, че ще видят какво ги очаква. В община Маджарово кметът е от ДПС, но в сътрудничество с ГЕРБ, които оттеглят своя кандидат на изборите, а той е назначен за шеф на общинския съвет.

Едва след два часа, след повторно позвъняване на 112, полицаят дошъл и заедно със служителите на ИАРА открили мъжете в къща за гости наблизо. Там направили акт на Йордан Каракехайов от Маджарово, по чл. 39а., (2) от Закона за рибарство и аквакултури, който гласи: „Забранява се пренасянето и превозването на мрежени риболовни уреди.“ Установили, че вторият човек с него е заместник-кметът на община Маджарово Иван Семерджиев, чиято е и колата. Оказва се, че Семерджиев има два акта от ИАРА за бракониерстване.

След този случай, кой знае защо, съставителят на акта и шеф на местната дирекция на ИАРА Костадин Костадинов бе отстранен от работа. Но след като в местни медии се появиха публикации в негова защита, от началото на май е възстановен.

На делото служителите на агенцията и свидетел потвърдиха, че са установили в автомобил хрилни мрежи, което се наказва от закона.

Според прокурор Петър Петров обаче било ясно само, че някой сигнализирал за две лица с намерение да извършват незаконен риболов и видели мрежи в колата им. „Това са предполагаеми, а не реални действия. В закона е записано, че нарушение има само при пренасяне и превозване на мрежи, тоест трябва да има движение на автомобила във времето и пространството.“ Според държавният обвинител, ако някой е видял мрежи в спряна кола край язовир, не означава, че има бракониерстване. „Нарушение не е имало”, ностоява прокурорът.

Подобна е и пледоарията на адвоката на Каракехайов. Но и двамата пропукат да споменат, че в жалбата си до съда жалбоподателят е написал, че е бил спрян от служител на ИАРА и с него в колата е имало и друг човек. Другият човек е зам.-кметът на община Маджарово – Иван Семерджиев, чиято е и колата.

Съдията по делото Минка Китова със своето решение потвърди наложеното аказателното постановление от ИАРА на Йордан Кехайов. Глобата е 3000 лв. Това е най-високото наказание според закона, защото са му издавани още четири постановления за нарушения през годините, тоест не се касае за единичен случай, а за системност, пише в мотивите на съда.

Но има продължение. Миналата седмица прокурор Петър Петров е разпоредил на полицията да снеме обяснения от Костадин Костадинов от ИАРА и той е извикан да дава показания по случая. Действията на прокурора са след жалба на Иван Семерджиев. Той се е оплакал, че Служителят от ИАРА в интервю по медия го е нарекъл бракониер…

Законът и съдът ли ще надделеят накрая или „нашият прокурор”, местната власт и полиция?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари