Прокуратурата в Русе: Има цяла верига за райски газ сред непълнолетните

3
За непълнолетните момичета от клипа ще има последици
За непълнолетните момичета от клипа ще има последици

За непълнолетните момичета от клипа ще има последици

Проверката на Окръжна прокуратура - Русе по случая с момичетата, които дишат райски газ в центъра на Русе, е установила, че закупуването на райски газ става посредством верига от лица, като обикновено всички са непълнолетни, съобщи наблюдаващият прокурор Радослав Градев. Според закона обаче употребата на райски газ не е криминално деяние, коментира и зам.окръжният прокурор Мирослав Маринов.

„Тези 8 деца са събрали помежду си по 7 лв., тази сума са я дали на други непълнолетни момчета, които чрез техните профили в инстаграм са се свързали с продавач. Този продавач отново е непълнолетно лице, което им е продало една бутилка райски газ за сумата от 50 лв.“, обясни Маринов, цитиран от Русе Медиа.

Както вече съобщихме, момичетата от клипа са установени като самоличности. Те са на възраст между 15 и 17 години от различни училища на територията на град Русе. Благодарение на бързата работа на оперативните служители на МВР има установени и трима души, които са разпространявали райски газ, единият от които на 17 години..

„Бе установено едно лице, което се занимава след работно време с този вид дейност. Закупува голямо количество бутилки с райски газ и разпространява на дребно на различни места. В момент на сделка е установена продажба на 13 бутилки с райски газ и предаване на крупна сума за предходна доставка. Непълнолетният е продал една бутилка на децата от клипа, но в негово владение са намерени множество други бутилки – 79 бутилки с вместимост 640 милиграма и кутийки с патрони , които са т.нар еднократни дози“, каза още прокурор Градев.

Зам.окръжният прокурор Мирослав Маринов уточни, че санкцията, предвидена в закона е финансова, като се прави разлика между първо и второ деяние и дали е извършено от търговец или не. Тя обаче се отнася само и единствено за пълнолетни лица.

„И тук за нас е странно защо законът на практика не санкционира продажбата като продажба, тъй като от този кръг сделки на практика непълнолетните са изключени. Излиза, че за тях не само не е наказуемо, но и въобще не е укоримо. И тук да отворим една скоба – органът, на който е поверен контролът, реално няма механизъм, по който да извършва тези проверки и да констатира тези нарушения по начин, по който те наистина да станат реално санкционирани. РЗИ казват, че те нямат механизъм, по който да установят дали това наистина е райски газ и оттам нататък да налагат съответните санкции. А и самите те декларират липса на административен капацитет“, коментира Маринов.

В конкретния случай за непълнолетните момичета от клипа ще има последици, тъй като случаят стана широко известен.

„Убеден съм, че семействата на тези деца първи ще реагират, поне се надявам да реагират, и то по начин, по който да стане ясно и на тях, и на връстниците им, че това е укоримо. И на следващо място тук много сериозна е отговорността на общинската служба за социално подпомагане, която има и задължението, и възможността чрез програмите за въздействие и възпитание на младежта, те имат такъв ангажимент и по закон, заедно със „Закрила на детето“ да предприемат съответните действия, за да има реален смисъл от всичко, което вършим и правим“, каза още Мирослав Маринов.

Той отново подчерта, че употребата на райски газ според закона не е криминално деяние и единствената санкция, която може да понесе някой, е ако е пълнолетен и продаде на непълнолетен. „Всичко останало на практика не е забранено от закона, дори не е коментирано като противоправно“, заяви прокурорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    а вашата работа
    каква е?!? Нали за това сте назначени, разследвайте и прекъснете веригата! Не ни трябват оправдания, а действие и резултати! Имате достатъчно лостове в ръцете си за да свършите работата!
  • 7
    2
    Русенец
    Щом децата знаят кой продава, би трябвало и прокурорите да успеят да го разберат.
  • 11
    1
    Капацитетите
    Хвани единия, удари другия....професионалист....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари