Прокуратурата: Служебното правителство, а не ЕК, изисква промени

0
"Вместо да се търсят реални решения фокусът на обществото се фокусира върху главния прокурор”, каза зам.-главният прокурор Красимира Филипова
"Вместо да се търсят реални решения фокусът на обществото се фокусира върху главния прокурор”, каза зам.-главният прокурор Красимира Филипова Снимка: NOVA

Вместо да се търсят решения, фокусът се измества върху главния прокурор, заявяват още от ПРБ

Служебното правителство, а не ЕК, изисква промени в Прокуратурата и фигурата на главния прокурор. Това е позицията на Прокуратурата.

„Ръководството на прокуратурата се противопоставя на опитите да се обвържат неуспехите на законодателната и изпълнителна власт с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор”, заяви Красимира Филипова, зам.-главен прокурор, предава NOVA.

Свидетели сме на изказванията на политици, които, освен че не отговорят на обективната действителност, се опитват да внушат, че развитието и просперитета на България са пряко обвързани с личността на главния прокурор. В резултат на този подход вместо да се търсят реални решения фокусът на обществото се фокусира върху главния прокурор”, каза още Филипова. 

Планът за възстановяване и устойчивост не е обвързан с горното и целта на тези изказвания е манипулиране на общественото мнение, с цел овладяване на прокуратурата. А въвеждането в Плана на мерки, свързани със съдебна реформа, е по изричното настояване на служебното правителство, а не на Европейската комисия", заяви Филипова.

„Твърди се, че България ще загуби милиарди евро заради липса на отчетност на главния прокурор. Както и че се изискват мерки в тази насока. Европейските институции не могат да поставят изисквания за конкретни мерки. Несъстоятелни са внушенията за изключителната необходимост за реформи в прокуратурата и в частност за отчетността на главния прокурор. Подобни мерки няма как да стоят в основата на социалното и икономическо развитие на България и няма как да бъдат поставени от европейските институции", каза Филипова.

„Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за несполуките на законодателната и изпълнителната власт", заявяват от държавното обвинение. 

В последния вариант на проекта за План има точка за повишена отчетност на главния прокурор и неговите заместници. Не е ясно по каква причина бизнес средата и противодействието на корупцията са обвързани с отчетността на главния прокурор”, заяви Филипова.

По думите й част от мерките вече са налични в законодателството или за да бъдат въведени, трябва промени в Конституцията. Според прокуратурата включването им или е непознаване на актуалната нормативна уредба, или преднамерено са формулирани така, че да не могат да бъдат въведени в обозримо бъдеще.

„Така липсата на средства или забавянето им, ще бъдат оправдавани с отчетността на главния прокурор”, каза Филипова.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари