Прокуратурата се самосезира за поголовната сеч в Странджа

1
Земеделският министър е разпоредил проверка
Земеделският министър е разпоредил проверка Снимка: БНТ

Земеделският министър е разпоредил проверка

Прокуратурата в Бургас се самосезира по репортаж на "По света и у нас" за сечта в Странджа и ще възложи конкретни действия на МВР за проверка, съобщиха от държавното обвинение. Оказа се, че за сечта в Странджа сигнали има, но е и за гората над Фазаново.

"В Областната дирекция на МВР в Бургас постъпват сигнали за незаконна сеч, като за 2022 и 2023 година такива сигнали са постъпвали основно за общините Малко Търново и Средец, като Царево не влиза в тази група. За община Царево за 2022 и 2023 година нямаме нито един получен сигнал в ОДМВР Бургас за незаконна сеч. Проверките са както за незаконен превоз на дърва, така и за добиване на дървесина", заяви старши комисар Емил Павлов, директор на ОДМВР - Бургас, предаде БНТ.

БНТ: Имате ли установени нарушения?

Емил Павлов: Имаме установени нарушения и образувани досъдебни производства, като точната бройка в момента не мога да кажа.

По разпореждане на земеделския министър се установява какви количества дървесина е разрешено да се секат в района и колко е отсечено, както и дали са спазени всички правила.

"В момента тече проверка за изсичането на тази гора, но нали никой не смята, че тази гора е причината за наводненията в тези четири страни едновременно. Така че проверка се прави чакаме резултатите от проверката, но моето скромно мнение е че няма как изсичането единствено и само на гората в Странджа да причини тази стихия, тази трагедия за толкова много хора", допълни Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

От телевизията са потърсили и директора на Регионалната дирекция по горите в Бургас. Свързали са ги с инж. Костадинов по телефона. Оказа се, че той в момента е на сечището, което екипът на телевизията снима вчера, за да го провери и обещава да говори пред камерата когато се прибере в Бургас. Два часа по-късно получават обаждане от него.

"При нас проверката още продължава, аз даже се изтеглих нависоко да ви се обадя. Сега не знам до кое време ще продължим, отделно все пак ние си имаме медийна политика, Изпълнителната агенция, разговарях с ръководството, такава среща с медиите се подготвя. Вие ще имате възможност дори на терен да ги зададете въпросите", коментира инж. Мариян Костадинов, директор на Регионална дирекция по горите, Бургас.

БНТ: На същото място, на което бяхме, нали?

"Разбира се. Защото през годините не един път са ме водили на образцови сечища да ми показват как няма проблем. И всеки път, когато отидем на някое друго сечище, което не е от образцовите, леко се изнервяте. Казвам за района на Странджа, аз съм израснал в Странджа, практиката ни е в Странджа. Знам за какво става дума, да не е аптека", каза още инж. Мариян Костадинов.

Така въпросите за сечта в Странджа засега остават без отговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    ...
    Досега си щипа оная работа, но сега прокурватурата се самосезира. Сега ще ги "разкатае". Хахахах. Знае се всяко едно пънче с коя резачка е резнато. Какво се правят на луди ?
  • 2
    2
    Ivan
    Лицемерни долни души,престъпни и крадливи, дрипльовци,алчни и некомпетентни,само затвор,друго няма да ги оправи!
  • 7
    1
    Мартин
    Депесарските мърши изсичат всичко, всички знаят и овче душно мълчат
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари