Прокуратурата разследва Борислава Йовчева по нова сюжетна линия

1
Става дума за закупуване на апартамент в Истанбул и парични преводи
Става дума за закупуване на апартамент в Истанбул и парични преводи Снимка: личен архив

Става дума за закупуване на апартамент в Истанбул и парични преводи

Прокуратурата разследва пране на пари, свързано с покупката на голям апартамент в Истанбул и редовни парични преводи на лица, свързани с аферата “Барселонагейт“ към Борислава Йовчева. Това съобщава Mediapoool, позовавайки се на свои източници в държавното обвинение.

На 17 октомври т.г. Софийската градска прокуратура съобщи, че е прекратила делото за пране на пари "Барселонагейт", заради което по-рано през година бе поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Държавното обвинение твърди, че по случая не са намерени достатъчно доказателства, които "да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано".

В съобщението беше казано, че свидетелите по случая не дали показания за връзка на Борисов с къщата в Барселона, използвана от манекенката Борислава Йовчева.

В същото време обаче градската прокуратура обяви, че разследването продължава по няколко нови сюжетни линии, по които има признаци за пране пари.

Държавното обвинение твърдеше официално, че проверява "пране на пари с увеличаване на капитала на испанска фирма, пране на пари чрез преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество".

Сега за първи стана ясно, че става дума за апартамент в Истанбул и редовни месечни преводи на суми към Йовчева. Прокуратурата разследва и за евентуална неизгодна сделка при продажбата на акциите в дружеството, което притежаваше къщата в Барселона и луксозния бутик в същия град, управляван от Йовчева.

Изпратена молба за правна помощ до Турция във връзка с купуването на апартамента, а Йовчева вече е разпитана по този случай. Не са засечени транзакции от сметки на Бойко Борисов към Йовчева.

Дело за политическа употреба

Разследването "Барселонагейт" отлежаваше години в прокуратура преди да бъде прекратено през октомври, а разследването да поеме в посока Турция, където Йовчева се е преместила след пребиваването си в испанския град.

Докато Иван Гешев стоеше стабилно начело на държавното обвинение, за това дело изобщо не се говореше. Едва след като той се скара с партия ГЕРБ работата по разследването рязко се активира. В парламента бе внесено искане за снемане на имунитета на Борисов и бяха направени намеци за предстоящи обвинения. След това Гешев обаче бе уволнен и разследването за къщата бе прекратено.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов винаги е твърдял, че няма нищо общо с тази история. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. Освен това първо заяви, че няма да се откаже от имунитета си, след като Гешев го притисна с внасяне на искане в парламента.

Едва след като Гешев бе свален от поста, Борисов подписа заявление, че се отказва от депутатския си имунитет, който така или иначе не му бе нужен, защото делото приключи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари