Прокуратурата отговори на обвинения на Бойко Рашков

0
Случаят е свързан с депутат от ГЕРБ, който е нарушил карантина
Случаят е свързан с депутат от ГЕРБ, който е нарушил карантина Снимка: Dunavmost

Апелативна прокуратура публикува становище във връзка с изказване на вътрешния министър

"Докато противопоставянето между институциите руши общественото доверие в тях и държавността като цяло, прокуратурата за пореден път се обявява за възстановяване на взаимодействието между всички отговорни държавни органи в рамките на техните компетенции и законите в страната, за гарантиране защита правата, интересите и сигурността на българските граждани.“

Това се казва в позиция на Апелативна прокуратура-София по повод писмо на министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков до главния прокурор Иван Гешев във връзка с действията на прокуратурата по отношение на народния представител от ГЕРБ, посочен с инициали Б.Н.Б., за когото има данни, че през 2022 г. е нарушил наложената му от РЗИ-Варна карантина във връзка с положителен тест за коронавирус.

От прокуратурата уточняват, че главният прокурор не разполага с правомощия да осъществява пряк контрол и намеса в работата на отделни прокурори, както и водени от тях конкретни преписки. Както и, че прокурорите се произнасят по всеки конкретен случай съгласно законите, събраните доказателства и въз основа на вътрешното им убеждение.

В случая с народния представител е упражнен инстанционен контрол от по-горестоящ прокурор при спазване на всички изисквания, съгласно законоустановения ред, който е потвърдил отказа на прокурора да не се образува разследване. Прокурорът от Софийската градска прокуратура е извършил задълбочен и обстоен анализ на всички установени в хода на проверката факти и обстоятелства, в резултат на което е направил правилен и обоснован извод за липсата на данни за извършено престъпление от общ характер, посочва прокурорът, извършил инстанционния контрол.

Продължаващите вече над една година опити на отделни представители на изпълнителната власт да упражняват натиск над независимостта на органите на съдебната власт, освен до ерозиране на общественото доверие в държавните институции, неминуемо води и до отчетлива ескалация на престъпността“, посочват още от прокуратурата.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари