Прокуратурата иска глоба за правосъдния министър заради забавена преписка

0
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет Снимка: БГНЕС / Архив

Получени са данни, че въпросните материали са изпратени от Министерство на правосъдието до съда след повече от три дни от постъпване на протеста във ведомството

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет за проверка, свързана с евентуално извършено нарушение от длъжностно лице от Министерство на правосъдието, във връзка с изготвен протест.

На основание чл.126, пр.2, чл.146, т.4, чл.147, ал.2, вр. чл.16, ал.1, т.1 и т.3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от ВАП е изготвен протест против заповед на министъра на правосъдието, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Според чл.152, ал.1 и ал.2 жалбата или протестът се подава чрез органа, издал оспорвания акт, който е длъжен в тридневен срок от изтичането на сроковете за оспорване от останалите лица да изпрати жалбата или протеста заедно със заверено копие от цялата преписка по издаването на акта на съда, като уведомява подателя за това.

От ВАП са спазени тези процесуални правила. В прокуратурата са получени данни, от които е видно, че въпросните материали са изпратени от Министерство на правосъдието до съда след повече от три дни от постъпване на протеста в министерството.

В чл.303 т.2 от АПК е регламентиран състав на административно нарушение и се ангажира административнонаказателната отговорност на длъжностно лице, което без уважителни причини не препрати своевременно жалба или протест срещу административен акт на по-горестоящия административен орган или на съда.

Въз основа на това и съобразно чл.145, ал.1, т.5 от Закона за съдебната власт ВАП сезира ръководителя на Главния инспекторат на МС в съответствие с правилата на чл.307 от АПК, с които е регламентиран редът за налагане на наказания за нарушения по чл.303 от кодекса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари