Прокуратурата дори не протестира оправдаването на Прокопиев, Дянков и Трайков

1
Делото бе "знаме" на корпулентните медии, хвалещи прокуратурата
Делото бе "знаме" на корпулентните медии, хвалещи прокуратурата Снимка: БГНЕС / архив

Делото бе "знаме" на корпулентните медии, хвалещи прокуратурата

Оправдателната присъда по делото „EVN“ - срещу издателя Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и др., дори не е протестирана от прокуатурата след втората инстанция.

Информацията съобщи бТВ. Източник на Клуб Z потвърди същото.

Така тя влиза в сила, след като двете специнституции - Спецсъд и Апелативен спецсъд бяха единомислени, че обвиняемите са невиновни.

Споед телевизият покуратурата не е протестирала решението на второинстанционния Апелативен специализиран наказателен съд (АСНС) в законовия срок от две седмици, което би означавало край на процеса.

Делото бе години наред любимото "знаме" не медиите, които демонстрират удивително единомислие с прокуратурата и които традиционно громят с анонимки нейните критици.

По тиго обвиняеми бяха бившият финансов министър Симеон Данков, бившият икономически министър Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев - за продажба на миноритарния дял от енергодружеството на австрийци. Забележително е, че тогавашният шех на Агенцията по приватизация - Емил Караниколов и тогавашният ресорс зам.министър на Дянков - Владислав Горанов, не бяха обвиняеми.

Обвинението към членовете на кабинета "Борисов 1" беше, че продажбата на държавния дял от енергоразпределителното дружество през 2011 г. е ощетило държавата с 21 милиона лева, че парите после не са отишли в Сребърния фонд за пенсии, а към Прокопиев - че ги подбудил към това "престъпление" със свои съвети на публична среща на Тристранната комисия.

Още по-интересно е, че отказът на прокуратурата да протестира идва в момент, в който самата прокуратура предложи пакет от законови промени, определени от мнозина като "мракобесни". Една от тях е - ако първа и втора инстания са постановили едно и също, делото да няма право на касационен контрол, т.е. - да не ходи във ВКС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари