Прохода "Батенберг" в Русе

2
Шофьорите са принудени да не се съобразяват с маркировката на новообособените за паркиране места пред старата поща
Шофьорите са принудени да не се съобразяват с маркировката на новообособените за паркиране места пред старата поща Видео: КИС 13

Поради очевидната липса на паркоместа в района на площад "Батенберг" в Русе, шофьорите са принудени да не се съобразяват с маркировката на новообособените за паркиране места пред старата поща. Според нея, там могат да бъдат оставени едва 6  автомобила, при това разположени успоредно на улица "Иван Вазов".

Изграждането на велоалея излишно стесни пътното платно с 2 метра, което наложи промяна в начина на паркиране. Шофьорите обаче явно отказват да се съобразяват с новите условия и продължават да паркират по стария начин, който позволява на същото пространство да се поберат двайсетина автомобила.

Тъй като липсата на места  засяга всички, които работят в района, шофьорите спазват неписаните правила на ползата от колективната нужда. А именно, че всеки от тях може да изпадне в положение да не  намери място за паркиране, още повече ако се съобразява с новата организация на паркинга пред старата поща. В края на краищата шофьорите трябва да се нагаждат към създадените условия около площад "Батенберг" след реконструкцията по проекта за достъпна градска среда.

Припомняме, че и участъкът от улица Александровска между Славянска и Отец Паисий бе стеснен до маломерните 3,50, за сметка на тротоара , който стана цели 6 метра. По този начин десетки паркоместа бяха премахнати. Освен това движението в участъка бе ограничено за всички превозни средства с изключение на градския транспорт и автомобилите, които зареждат търговски обекти. За броени минути обаче успяхме да заснемем няколко нарушители, което означава, че немалко шофьори ще продължават да минават оттам и занапред.

А какво ще стане ако в този участък спре оторизиран автомобил за няколко минути, но по същото време мине автобус, линейка или пожарна? Малко по-нагоре по улицата пък е забранено паркирането, въпреки че има училище, откъдето родители вземат децата си. Според общинска администрация алтернативата на премахнатите паркоместа се нарича площад Дунав. За сведение, той е пълен по цял ден и по никакъв начин не може да компенсира орязаните десетки паркоместа.

Няма смисъл да задаваме въпроса как стесняването на улиците Александровска и Иван Вазов прави средата по-достъпна, защото обратното е очевидно, а най-вероятният отговор е че така е по проект.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари