Програма на Държавна опера - Русе за месец октомври 2018 година

0
Резюме на предстоящите събития от месечната програма на Дръжавна Опера - Русе
Резюме на предстоящите събития от месечната програма на Дръжавна Опера - Русе Снимка: Dunavmost

Резюме на предстоящите събития от месечната програма на Дръжавна Опера - Русе за месец октомври 2018 година.

На 1 октомври - международния ден на музиката  от 19 ч. в зала Филхармония, Държавна опера Русе ще представи  за меломаните   проекта  "Silent movie" или "Една Легенда на 80".Той  впечетлява с изумителни кадри, които ще оживеят с музиката на Валери Костов и Милчо Левиев. Маестро Левиев ще ни позволи да надникнем в живота му, за да съпреживеем пътят на детето Милчо към световното признание.

На 3 октомври за любителите на балетното изкуство ще бъде представен балетът в четири действия на 
Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро".Либретото е на  Владимир Бегичев и Василий Гелцер.Хореография - Мариус Петипа и Лев Иванов.Участват солисти и кордебалет на Държавна Опера- Русе.

На 4 октомври  от 18 часа в зала Опера - фоайе ще бъде открита  фотоизложбата "С любов към операта".В нея Евгени Станимиров ще припомни на русенци и всички гости на събитието запечатани върху лентата мигове от спектакли на Държавна опера Русе.

На същата дата, малко по - късно от 19 часа  в зала Опера почитателите на хоровото изкуство,разнесло славата на България по цял свят, ще се насладят на Хоров концерт с музиката на един от най- големите композитори на 19 век.,чиито опери не слизат и до днес от световните сцени - Джузепе Верди.

На 5 октомври от 19 часа малките зрители и техните родители,жадни да опознаят оперното изкуство, ще имат възможност за втори път да гледат адаптираната за деца  опера на Джоакино Росини "Севилският бръснар".Операта е представена на български език и в съкратена,забавна и много достъпна транскрипция.Режисьор на спектакъла е Славчо Николов ,диригент Димитър Косев.Участва вторият състав на първата премиера за този сезон.

На 11 октомври от 19 часа Държавна опера Русе ще представи една провокация за сетивата на меломаните - рядко показваната комична опера на Преголези "Учителят по музика".Това  e забавно представление за света на оперните артисти,много интересно и за младата публика.Постановката е на басът и драматург на операта - Пламен Бейков.

На 16 октомври  експерименталната детска опера с ръководител Пламен Райков в състав от 16 деца ще зарадва подрастващата аудитория с Мюзикълът за деца на Жул Леви -"Думите на мама".В тази първа оперета, създадена от деца за деца,малките зрители ще видят съчетани умело текст, музика, движения, артистичност. Участието на децата в една истинска постановка повишава и критерия им за художествено изпълнение и стимулира чувството им за потребност от творчество и изява.

На 23 октомври от 19 часа почитателите на оперетата ще имат възможност да се насладят на Комичната  оперета в три действия от Йохан Щраус – син - "Прилепът". Либрето – Карл Хафнер и Рихард Жене.По фарса на Ю. Р. Бенедикт „Затворът“ и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви „Полунощният бал“.

Премиерата на „Прилепът“ се състои на 5 април 1874 година във Виенския „Театер ан-дер-Вин“ и оттогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар. На 21 ноември същата година творбата бива поставена в Ню Йоркския „Бауъри тиътър“, а две години по-късно, на 18 декември 1976-а – и в „Алахамбра тиътър“ в Лондон – на английски език и със силно адаптиран от Хамилтън Кларк музикален текст. Лондонската премиера на „Прилепът“ на оригинален език е едва през 1895 година в кралската опера „Ковънт Гардън“.

На 24 октомври от 19 часа за пореден път малките русенчета  отново ще имат възможност да се радват на адаптираната за деца опера на Джоакино Росини "Севилският бръснар".

На 25 октомври от 19 часа в зала Опера почитателите на балетното изкуство ще могат да се насладят на  най-романтичния балет в историята на музиката "Жизел" от Адолф Адам.От неговата премиера в Гран Опера през 1841 година, той се играе с огромен успех по всички малки и големи световни сцени. Достигналата до нас хореография е в редакцията на Мариус Петипа върху оригиналната постановка на Корали и Перо. На премиерата в Париж главните роли се изпълняват от Карлота Гризи и Люсиен Петипа.На русенска сцена спектакъла е в редакцията на Петър Луканов, базирана върху оригинала и постановката на Леонид Лавровски. Трупата на русенския балет с чест се справя с тази отговорна творческа задача. Това е  едно високо професионално представление, чието блестящо украшение са солистите на Софийската Опера- Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

На 29 октомври  от 19 часа в зала Опера пред русенската публика ще бъде представена перлата в оперната класика - "Графиня Марица" от Имре Калман. Либретото е написано от   Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. 

След Световната премиера на  28 февруари 1924 в  Театър ан дер Вийн във Виена, Българската  премиера  през 1925, в Кооперативния  театър в София и Премиерата  в Русе  на 23 януари 1975,най-унгарската оперета на Имре Калман "Графиня Марица" отново е на сцената на Държавна опера-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук