Прогноза за времето до края на октомври

15
Къде и кога ще вали?
Къде и кога ще вали?

Къде и кога ще вали?

До края на октомври България ще е по-често под влияние на топли средиземноморски въздушни маси, предава NOVA. Не се очертават дълги, мрачни дъждовни периоди или пък продължителни студове - смущенията са бързопреминаващи и сравнително краткотрайни.

Втората половина на месеца започва с именно такова краткотрайно застудяване, което ще обхване дните от понеделник до сряда. С леки колебания дневните температури ще са между 15 и 20 градуса, а нощните ще падат до интервала 4-9 градуса.

С преминаващ студен атмосферен фронт поривите на вятъра ще са силни в понеделник в Дунавската равнина, отделни части на Горнотракийската низина и районите около Централния и Източния Балкан. Вятърът ще утихне късно следобед.

Валежите са краткотрайни и се движат от северозапад на изток. До ранния следобед обаче ще спрат с тенденция за разкъсване на облачността. Във вторник, в резултат на средиземноморско смущение, ще превали следобед и вечерта, но предимно в южната половина на страната, по-напоително около планините на Югозапад. Високо над 2000 метра ще има условия за по-интензивен снеговалеж.

Още в сряда през деня облаците от запад на изток ще се разкъсат. От четвъртък почти до края на седмицата времето ще е спокойно и отново ще се движи в ритъма на ранната есен. Температурите ще се повишават и в петък и събота ще е откровено горещо – в обичайно топлите райони термометрите ще достигнат 30, а вероятно и малко над 30 градуса.

В последната пълна седмица на месеца обстановката ще се запази – периодите, в които се очакват валежи, са 22-23 октомври и след това около самия край на месеца. Ден-два след смущенията ще е сравнително по-хладно, но не и рязко студено.

На 29 октомври призори връщаме часовниците с час назад към астрономическото време - в нощта за размисъл преди местния вот ще спим с 1 час повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари