Прогноза: До 2090 година България се топи до 5 милиона души

0
НСИ публикува днес актуализирана прогноза за населението до 2090 година
НСИ публикува днес актуализирана прогноза за населението до 2090 година

НСИ публикува днес актуализирана прогноза за населението до 2090 година

До 2090 г. населението на България ще намалее до 4 915 423, или под 5 милиона. Това показват данни от първия сценарий на Националния статистически институт (НСИ), който се определя като реалистичен и е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки, сочи справка в НСИ, информира БТА.

НСИ публикува днес актуализирана прогноза за населението до 2090 година. Демографските прогнози (перспективни проекции на населението) са формални пресмятания, които се извършват, при условие че са възприети определени предположения за бъдещото развитие на раждаемостта, смъртността и миграцията, посочват от НСИ. Те дават представа за възможното бъдещо развитие на населението през прогнозирания период. Прогнозата е разработена до 2090 г., като са ползвани данни за броя на населението, броя на живородените и починалите, броя на заселените и изселените. Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от периода. Използват се три различни сценария за проекциите на населението в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната.

Другите два сценария са разработени при хипотезите, че демографското развитие ще протича при благоприятни и съответно при неблагоприятни социално-икономически процеси в страната. В първия случай населението на България до 2090 г. ще е 5 100 943 души, а при втория - 4 790 139 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    русенец
    То в момента в Бг мангалите са поне 3 милиона, а населението е около 5 милиона. Това, че някой и друг милион все още се водим, че живеем в България, а си идваме само по празниците не значи, че живеем тук.
  • 0
    4
    88
    От които 5 милиона, 3 ще са индианци - новите българи! Но аз отдавна няма да съм жив-така че не ми пука.
  • 6
    3
    Подранил
    Мноооооого по-рано!
  • -1
    2
    Русенец
    Демократите отвориха торбата с лъжите! Не че са я затваряли.
  • 5
    1
    daskal
    Хахаха.... Баси оптимистите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари