Профeсор Витанов: Смъртността на дневна база ще расте още

0
Наблюдава спад във ваксинациите - от пик от 29 000 имунизации до 14 000 на ден
Наблюдава спад във ваксинациите - от пик от 29 000 имунизации до 14 000 на ден Снимка: bTV, стоп кадър

"Смъртността на дневна база ще расте през следващите две седмици. Като махнете вторниците, в момента е около 140 на ден, следващите още две седмици тя ще расте от това число нагоре, каквото ще е по вторниците. Ще видим, може да се получи да е малко повече от това, което е днес" 

Това заяви математикът проф. Николай Витанов в bTV Новините.

Според него „ефект от зеления сертификат има от математическа гледна точка, защото ограничава тези, които го няма“, но допълни, че „другите гледни точки ще запази за него“.

"Добрата новина е, че трети ден подред репродуктивно число на разпространение на заразата е под 1,3. Това означава, че „обхватът на заразата продължава да се увеличава, но не експоненциално и натискът вече намалява“.

Една от причините, по думите му, е, че „дълго време горя пожарът и толкова нещо изгоря, че няма накъде да се разраства“.

Втората причина са въведените мерки, а третата – въвеждането на дистанционно обучения за учениците, каза математикът.

"Натискът върху болниците вече няма да е толкова рязък, колкото беше през отминалата седмица. Оттук нататък, като ме питат какво ще стане със здравната система, аз използвам думата ще устиска", каза още проф. Витанов.

"Значи едно е ще устои, друго ще е устиска. Ако трябва да направя разлика между устои и ще устиска, имаме самолетоносач на 40 километра от Камен бряг, кормилото е завъртяно, на самолетоносача му трябват 40 км да завие. "Ще устои", е да завие преди Камен бряг, "ще устиска" е, ако успее да завие и закачи някоя скала. Има и трети вариант, който вече го видяхме с един друг кораб", заяви математикът. 

Според изчисленията на проф. Витанов 40% от българите са защитени и ни трябват още 15%, но се наблюдава спад във ваксинациите - от пик от 29 000 имунизации до 14 000 на ден.

"Има два варианта за разпространението на заразата: ако броят на заразените падне под две хиляди, ще посрещнем коледните празници малко болни, а другата възможност е у нас да се повтори ситуацията във Великобритания, където имаше пик от 60 000 новозаболели и плато от 40 000", прогнозира математикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари