Проф. Янко Янков е арестуваният за атаката на швейцарското посолство

0
Янко Янков, е бил задържан в столичното 5-о РПУ на МВР вчера
Янко Янков, е бил задържан в столичното 5-о РПУ на МВР вчера

Професорът по право и политически затворник от времето на Тодор Живков – Янко Янков, е бил задържан в столичното 5-о РПУ на МВР вчера, научихме от БЛИЦ.

В ранния следобед дисидентът „и преди, и сега“ е започнал да троши стъклата на амбасадата. След намеса на жандармеристите от охраната бил „обезвреден“ и след това откаран с полицейска кола в РПУ-то.

За нападението над дипломатическата сграда на ул. „Шипка” беше съобщено вчера, но нямаше подробности за извършителя и неговите мотиви.

Пред репортер на БЛИЦ проф. Янков сподели, че няколкократно е предупреждавал за „акцията“ си от своя сайт и вчера вече е пристъпил към действие.

„Аз имам сметки за уреждане с тази страна и нейното посолство у нас, но не лични, а в интерес на българската и световната общественост.

Всичко започна през 1999-2000 г. Тогава в Лондон се опитах да създам организация за истина и честно правосъдие, но идеята не се осъществи. Малко по-късно, съвместно с една известна холандска депутатка, повторихме опита в Холандия, но пак ударих на камък. И в Швейцария се случи същото.

Какво е моето искане? Разполагам с оригинални документи с имената на около 3000 българи, извършили престъпления, които трябва да бъдат разследвани и съдени, защото у нас никой не иска да го прави. Но на няколко пъти получавах откази от посолството. Дори не ми приемаха изложенията.

Затова реших да обърна вниманието на всички към този проблем и избрах Деня на терора - 11 септември, когато бяха разрушени кулите-близнаци в Ню Йорк. И започнах да троша прозорците на швейцарското посолство.

Арестуваха ме и ме държаха 24 часа в 5-о РПУ. Мои приятели и съмишленици обаче биха тревога във Фейсбук, събраха се пред районното и изчакаха да ме пуснат. Сега всички празнуваме победата.
Защото с това задържане властта ми направи услуга. Ако до този момент си затваряха очите за тези престъпления, отсега нататък вече няма да могат. Повдигнаха ми обвинение по чл. 325 от НК – „едро хулиганство“. Аз настоявах да е за „тероризъм“, не се съгласиха“, разказа професорът.

По думите му, полицаите и дознателите се държали любезно с него. „Бяха меки, много по-меки от памук“, уточни Янков.

И допълни, че изобщо не го интересувало кой прокурор го е обвинил и кога ще се гледа делото.

„Разполагам с много сериозни документи и срещу други държави, които също отказват да съдят тези хора. Не съм ги публикувал на сайта си. Но специално за вас ще направя изключение и ще ви ги покажа“, обеща бившият политзатворник.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари