Проф. Сербезова: Няма гъвкави правила за предписване на безплатни COVID лекарства

0
Пациентите не са улеснени
Пациентите не са улеснени Снимка: БТА

Липсват гъвкави правила в предписването на безплатни лекарства срещу Covid. Пациентите не са улеснени. Диалог със Здравното министерство имаше, но не бяхме чути.

Това заяви пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Когато се обезпечи началото на процеса, би трябвало общи до края да бъде обезпечен - да бъде направено така, че да има възможност да генерично преписване или генерично заместване или поне за тези лекарства да има някакви по-флексибилни правила

Според правилата в момента, електронната безплатна рецепта може да се изпълни само от една аптека. Ако там няма в наличност всички лекарства по рецепта, могат да бъдат взети само тези, които ги има. Останалите пациентът би могъл да си закупи, но за своя сметка, от друга аптека, коментира проф. Сербезова.

Може да се случи така, че носителят на рецептата да обикаля в няколко аптеки, защото в момента Касата заплаща такса за обслужване на рецепта“.

Срещу между Здравното министерство и Фармацевтични съюз е имало, но решението не е съобразено с мнението на бранша, допълни Сербезова.

Поискахме среща в Министерство на здравеопазването, за да споделим нашите притеснения, но не сме били въвлечени в процеса. За пореден път“.

На днешния Световен ден на фармацевта, все повече трябва да осъзнаем нуждата на обществото от тези специалисти и да уважаваме професията и авторитета им, почерта проф. Сербезова.

Неслучайно мотото на днешния ден, Световния ден на фармацевтите, е доверие. По време на пандемия се нуждаем от експертност, професионализъм и доверие“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук