Проф. Кирил Тодоров: Огромна част от фирмите у нас са оцеляващи

0
Те трябва да бъдат подпомогнати, особено тези с потенциал, заяви експертът
Те трябва да бъдат подпомогнати, особено тези с потенциал, заяви експертът Снимка: БГНЕС

Основните проблеми в българската среда за предприемачите са, че акцентът не е точен. Проблемът е, че огромна част от фирмите са оцеляващи, те трябва да бъдат подпомогнати, особено тези с потенциал.

Това каза проф. Кирил Тодоров, който участва в Международна конференция „Предприемачеството – двигател на социално-икономическото развитие”, предаде репортер на БГНЕС.

Отбелязваме 30-годишнината от създаване на Съюз за стопанска инициатива”, посочи председателят на ССИ Гълъбин Гълъбов за това защо правят тази конференция. „Съюз за стопанска инициатива е първата неказионна организация, която е сдружение на частните предприемачи за защита интересите на техните членове”, посочи той. Гълъбов каза, че са поканили техни международни партньори от ESBA, които ще направят свое изнесено заседание на управителния съвет. „Поканили сме изтъкнати практици и преподаватели в тази област като проф. Кирил Тодоров, проф. О’Нийл. Така че те ще споделят своя опит по отношение на това как фирмите се справят по света и в България с предизвикателствата пред предприемачеството”, посочи председателят на ССИ.

В програмата на конференцията има и пленарен доклад на тема: Предприемачество – двигател на социално-икономическото развитие: импликация за България. Докладчик е проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, председател на УС на Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачество, директор на Институт по предприемачество при УНСС.

Той каза пред медиите, че много от основните предизвикателства пред българските предприемачи са и в другите страни, но тук има доста и специфични предизвикателства. „Например, все още няма изградена предприемаческа култура и когато кажеш предприемач, може би в повечето хора все още има негативни усещания, а вече не е точно така, имаме много успели наши предприемачи”, каза проф. Тодоров. Той посочи, че основните проблеми в българската среда за предприемачите са, че акцентът не е точен. „В момента всички управляващи, които идват говорят за създаване на нови фирми, а като фирми, брой на хиляда жители, както е прието да се измерва, ние сме около средното ниво в Европа. Проблемът е, че огромна част от фирмите са оцеляващи, те трябва да бъдат подпомогнати, особено тези с потенциал”, каза той. Второ, по думите му – почти никой не говори за растящите фирми. „Те са няколко процента, дори процент и нещо, малко варират, обаче там е високата добавена стойност, никой не се занимава с тях”, заяви професорът. Той каза още, че много важно е да се постави на една стабилна основа предприемаческото образование.

На конференцията бяха връчени Годишни награди на Съюза за стопанска инициатива за предприемачество и бизнес в България.

Сред наградените в категория „Корпоративна социална отговорност” беше наградена ЗК „Лев Инс”. „През 2018г., в края на 2018г. всъщност стартирахме доста сериозни инициативи, които явно дадоха своите плодове за изминалите 12 месеца и явно това е забелязано и бяхме приятно изненадани от наградата”, каза Валентин Илиев директор „Автомобилно застраховане” и член на УС на „Лев Инс”. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари