Проф. Кантарджиев: Коронавирусът е сериозна заплаха за света

0
Заразата порази над 11 000 жители, жертвите са над 200
Заразата порази над 11 000 жители, жертвите са над 200 Видео: NOVA

1900 затворени училища в страната заради грипа.

Епидемия в десетки области. Заради усложнения, почина мъж на 49 години в Русе. След спешната извънредна среща на Световната здравна организация, заради опасния коронавирус в Китай, беше обявена глобална заплаха. Вече има стотици жертви и хиляди заразени, включително в Европа. В Ухан строят болници за дни, а светът въвежда извънредни мерки, за да се пази.

"Двама от българите, които се прибират от Ухан, тряваше да пътуват с френски самолет и след това транспортирани в Белгия. Днес може те да не си дойдат, но ако се завърнат, инфекциозната клиника на ВМА е прекрасна. Този вирус е нов и не знаем поведението му. Не се знае колко близък контакт трябва, за да се разболееш", каза в ефира на "Събуди се" проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че коронавирусът в Китай се предава по-лесно и заплахата не е голяма за младите хора. "Младите хора се заразяват, но не боледуват бурно. Опасното е, че като са заразени, той е в добро физическо състояние и има опасност другите да се прихванат. Присъствам на четири глобални заплахи, обявени от Световната здравна организация", каза още проф. Кантарджиев.

По думите му коронавирусът е сериозна заплаха за света. "Този вирус може да се разпространи и чрез хората, които се прибират по летищата. В България е предвиден план на Министерствто на здравеопазването, чрез който едни клиники да са само за карантина, а в други да бъдат настанени хора, започнали да боледуват", заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари