Проф. Кантарджиев: Имаш ли положителен PCR, значи отделяш вируса

2
Според проф. Кантарджиев вирусът може да бъде отделян от организма повече от месец
Според проф. Кантарджиев вирусът може да бъде отделян от организма повече от месец Снимка: БГНЕС

"Само резултатите от Националната референтна лабораторияза Ковид-19 се зачитат за достоверни"

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването.

"Имаш ли положителен тест в лаборатория, регистрирана като референтна, той се зачита. Резултати от други лаборатории нямат значение. В държавата има една референтна лаборатория за коронавирус. Другите приказки просто не са професионални", посочи проф. Кантарджиев. цитиран от Bulgaria ON AIR

Според него причините за разминаване в резултатите от различни изследвания за коронавирус могат да бъдат много.

"Ако днес съм положителен, утре отрицателен, се зачита отрицателният резултат. Причината за различията може да бъде недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхраняване или недобро желателно даване на проба", обясни той.

Според европейските изисквания новите случаи на Ковид-19 се регистрират само след положителен лабораторен тест и диагноза от лекар по епидемични данни.

"Това е изискване в 60 европейски държави. Системата изключва възможността, когато човек има 4-5 положителни проби, да бъде регистриран отново и отново. Всеки положителен тест се регистрира като нов случай. Имаш ли положителен PCR тест, значи отделяш вируса", отсече д-р Кантарджиев.

Много често пациенти повече от месец продължават да отделят вируса, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари