Проф. Кантарджиев: Хубаво е бежанците да бъдат тествани за коронавирус

0
Три неща трябваше да бъдат направени относно бежанците, коментира той
Три неща трябваше да бъдат направени относно бежанците, коментира той Снимка: БНТ

Децата от Украйна трябва да бъдат ваксинирани, за да пазим нашите деца, коментира той

"Има излишък от бързи тестове за коронавирус, хубаво е една част от бежанците да бъдат тествани. В една част от тях се открива вариантът на Омикрон, който се предава по-лесно, но преминава по-леко. 3 неща трябваше да бъдат направени относно бежанците", коментира в "Говори сега" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Според него на бежанците е трябвало бързо да им бъде даден статут на временно пребиваващи, защото това дава възможност да бъдат включени в българската здравноосигурителна система, както възрастните така и децата.

"Децата бежанци, които ще постъпват в детските градини и училища, трябва да бъдат изследвани за полиомиелит, в Украйна тази ваксина не е задължителна. Трябва да бъдат изследвани за болести, свързани с имунитета, за хронични инфекциозни заболявания. В Украйна има много пропуски в имунизационния календар, не се спазват ваксинационните изисквания, има много неваксинирани деца, против морбили например", допълни проф. Кантарджиев.

По думите му от над 300 секвенирани проби вчера, 30 процента са с този вариант на Омикрон, 3 пъти по-малко като процент влизат в болница.

"Това, че мерките падат, не означава, че хората не трябва да си спомнят 3 неща. Всеки културен човек си мие ръцете минимум 12 пъти на ден, маските да се носят в градския транспорт и където се събират много хора, който кашля, киха, има хрема, главоболие и температура, да си стои вкъщи и да не върши героизъм сред много хора", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари