Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19

1
При нас 80% от заразените прекарват тази инфекция като настинка
При нас 80% от заразените прекарват тази инфекция като настинка Видео: БНТ

Не съм изненадана от увеличението на случаите на заразени с коронавирус. В момента няма никакви мерки.

Според мен мерките трябваше да отпадат една по една. В началото те бяха много строги, за да се опазят човешки животи. После се притеснихме, че с тези мерки ще счупим икономиката и ги разхлабихме. Сега се получава нещо странно, мерки няма, но икономиката също страда, защото примерно се отменят чартърни полети с туристи заради многото нови случаи.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият здравен министър д-р Таня Андреева по повод рекордните случаи на новозаразени с COVID-19.

"Едно е ясно за коронавируса - някои го карат без симптоми, а други го прекарват доста по-тежко.

Последните данни сочат, че имунитетът срещу COVID-19 не е толкова траен и има опасност от една реинфекция. За мен основен проблем са хората, които са безсимптомни и пренасят вируса. Точно с тях трябва да се работи. Аз съм привърженик на малко по-строгите мерки, не каквито бяха в началото, но съм твърдо против събиранията на много хора в затворени пространства и заведения. В това отношение аз съм консервативна и не съм сигурна, че стадният имунитет ще помогне чак толкова много", разкри д-р Андреева.

Заедно с нея гост в студиото беше и кардиологът проф. Иво Петров.

"Винаги съм призовавал да се вади статистика и на починалите от други от болести в България, а не само от COVID-19. Само днес от сърдечно-съдови заболявания са починали около 300 българи, а от коронавирус починалите са двама. Днес преглеждах пациентка, която се е оплаквала от задух, и е било отказано лечение преди време заради страха от COVID-19. Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19. Трябва да свикнем да живеем с него.

За COVID-19 няма специфична подготовка, защото няма специфично лечение. Всяка една българска болница е подготвена да лекува инфекции, защото COVID-19 е една инфекция. Отново ще повторя, че трябва да спрем да се страхуваме от коронавируса. Системата и болниците са по-подготвени са интензивно лечение на пневмонии, включително и COVID-19. Със сигурност трябва да спазваме трите Д-та. Науката се развива и всеки ден научаваме нещо ново за този вирус. Аз съм оптимист и съм убеден, че ще се справим.

България е една от страните с най-малко смъртни случаи. При нас 80% от заразените прекарват като настинка тази инфекция и смятам, че нещата не са толкова черни, колкото се опитват да ги представят някои.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари