Проф. Ива Христова: Кърлеж не се сваля трудно

1
Важно е да не се върти като тирбушон, поясни директорът на НЦЗПБ
Важно е да не се върти като тирбушон, поясни директорът на НЦЗПБ Видео: NOVA

Важно е да не се върти като тирбушон, поясни директорът на НЦЗПБ

В някои години има много случаи на лаймска болест, в други - не толкова. Втората по честота е марсилската треска, която се среща в Южна България. До четири годишно пък са случаите на кримска хеморагична треска. Това коментира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в разгара на сезона с ухапвания от кърлежи.

Много рядко ухапването води до заразяване. За лаймската болест изчисленията показват, че шансът да бъдем заразени от едно ухапване е около 2%. Не трябва да се паникьосваме, при ухапване. Кърлежът, ако бъде свален максимално бързо, няма да има време да предаде инфекция”, посочи тя, предава NOVA.

Проф. Христова поясни, че кърлеж не се сваля трудно. Важно е с пинсета да се хване максимално близо до кожата, да не се върти като тирбушон и с лека сила да бъде свален. Тя препоръча всичко това да бъде направено при медицинско лице, но задължително - бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    русенец
    За ГЕРБ ли става дума? Права сте!:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари