Проф. Чорбанов: Бяхме на първо място по смъртност и преди коронавируса

5
А това се дължи на болното население и се нуждае от много сериозен анализ, допълни микробиологът
А това се дължи на болното население и се нуждае от много сериозен анализ, допълни микробиологът

Ваксинацията трябва да е личен избор и да не се дискриминират неваксинираните, каза микробиологът депутат

Няма такова нещо. Не виждам тирания във ваксинирането. Тиранията е в разграничаването на едните от другите (ваксинирани и неваксинирани). Ваксинацията е процес, който е доброволен. Милиони хора се ваксинират. В нашата парламентарна група има много ваксинирани хора. Ние смятаме, че това е процес, при който всеки трябва да пресметне за себе си риска да прекара заболяването или да се довери на ваксините“, заяви депутатът от ИТН микробиологът проф. Андрей Чорбанов в „Лице в лице“ по bTV

В петък Чорбанов прочете от парламентарната трибуна декларация, с която се иска отмяна на заповедта на здравния министър доц. Стойчо Кацаров, с която се въвеждат облекчения за персонала и посетителите на обществени структури при наличие на зелени COVID сертификати за успешна ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест от последните 72 часа.

Самият Чорбанов не се е ваксинирал и припомни, че е казал, че „няма да се имунизира още когато са излезли първите ваксини, още повече че е изкарал коронавируса в средно тежка форма“.

Последното изследване в „Бритиш медикъл джърнал“, обхващащо 2,5 милиона души в Израел показва, че преболедувалите има 13 пъти по-малка вероятност от ваксинираните да се разболеят отново. Вероятността да ваксинираните да прекарат тежко заболяването с хоспитализация е 6 пъти по-голяма отколкото при прекаралите заболяването, коментира Чорбанов.

По думите му вероятността коронавируса да „повтори“ някой преболедувал е под 1%. Самият той не е променил живота си, след като е изкарал инфекцията.

Ваксините срещу коронавирус нямат обществена функция – те не спират разпространението на COVID-19 и имунизираните също са приносители, но понеже помага да се изкара по-леко болестта това трябва да е личен избор на човека дали да поеме риска да се ваксинира или да се срещне със заразата, без да е ваксиниран, смята Чорбанов.

Що се отнася до данните, че България е на първо място по смъртност от коронавирус, Чорбанов коментира, че „ние бяхме на първо място по смъртност и преди коронавируса“, а това се дължи на болното население и се нуждае от много сериозен анализ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук