Според д-р Филипова ваксините са различни като производство, но с един и същ резултат

0
"Дори и всички да се ваксинираме, ако не спазваме мерките, вирусът ще продължи да циркулира", заяви още д-р Радосвета Филипова
"Дори и всички да се ваксинираме, ако не спазваме мерките, вирусът ще продължи да циркулира", заяви още д-р Радосвета Филипова Видео: bTV

Според лекаря мерките трябва да се спазват, независимо дали сме си сложили ваксина

"До скоро казвахме, че няма практически избор на ваксина, но започва да се появява реалният момент с избора", обясни д-р Радосвета Филипова - секретар на Националния ваксинационен щаб пред bTV.

Ваксините са различни като производство, но резултатът е един и същ – получавате имунитет и сте защитени“, отбеляза лекарят в предаването „Тази сутрин“.

Според нея нещата, които ни вълнуват все още не ги знаем. „Това е дали когато човек получи имунитет от ваксината ще може да не заразява другите, това е най-важното“, посочи тя.

По думите ѝ изборът на ваксина е сведен до това какво ще избере лекарят, който ви преглежда.

Тя призова хората да се ваксинират с наличните ваксини и да не чакат следващите, защото процесът тече и все повече хора се имунизират.

Дори и всички да се ваксинираме, ако не спазваме мерките, вирусът ще продължи да циркулира, заяви още д-р Радосвета Филипова.

Мерките трябва да се спазват и всички да сме активни – да се носят маски и да има дистанция, независимо къде сме – на опашка за ваксини, в магазина или в градския транспорт“, посочи тя.

За пример лекарят посочи грипните ваксини и как се боледува от грип. Според нея хората трябва да си слагат ваксини против грип, независимо дали са си сложили срещу COVID.

„Това са две различни заболявания, с различни причинители, единствено клиниката им може да бъде наподобяваща. Трябва да се слагат противогрипни ваксини. Една от теориите е, коронавируса ще се превърне в грипен вирус и така ще циркулира в определени части на света“, обясни д-р Радосвета Филипова.

„На други места по света няма опашки за имунизиране, но има пунктове, които не са като нашите. В България имаме строги традиции в имунизирането – прави се само от лекар, има преглед преди това. Смисълът не е да мине бързо, а да бъде качествено и безопасно и за двете страни“, коментира лекарят по повод опашките за имунизация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари